Is deze training ook voor mensen die aan (parttime) intermittent fasting doen? > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Jazeker. Wat ik heel belangrijk vind is dat jij je eigen gevoel en overtuigingen kan volgen. Veel mensen hebben baat bij intermittent fasting.

Mijn vriend heeft suikerziekte, type 2. Hij doet al jaren aan intermittent fasting. Hierdoor heeft hij zijn suiker onder controle. Hij eet vanaf 15.00 uur tot 20.00 uur 3 maaltijden. Als je dit doet moet je natuurlijk goed opletten wat voor maaltijden je eet. Wat hij eet zal ik een andere blog over schrijven.

Intermittent fasting is heel mooi om je lichaam te resetten. Je lichaam ruimt je darmen op. Je alvleesklier hoeft niet heel hard te werken. Bij 6 x op een dag eten, wat heel mooi is om af te vallen, moet je alvleesklier wel hard werken. Zelf ben ik het er erover eens dat het niet goed is als een orgaan heel hard moet werken. Net zoals het lastig is als je geregeld alcohol drinkt, je lever moet dan heel hard werken om je lichaam weer schoon te maken.

Waarom doen mensen aan intermittent fasting?

Eigenlijk komt dit nog uit de oertijd. In de oertijd moesten mensen hun eigen eten zoeken. Dat betekende dat als hun voorraad op ging  was, de vrouwen bij huis bessen en klein wild etc gingen zoeken. Doe opa’s en oma’s letten dan op de kinderen. De vaders en jonge mannen gingen het grote wild vangen.

Wat betekende dat? Soms had je een tijdje geen eten en moest je van je vetreserves teren. Als je eten had at je je helemaal vol tot je geen pap meer kon zeggen. Een bewaar kast/koelkast hadden ze niet. Dat eten ging dan weer naar je vet en als je dan weer even geen eten had dan had je je vetreserves iig in ieder geval nog. Hetzelfde met water. Een bidon hadden ze niet. Wel een kommetje, maar ook water kan ververvuilen of verdampen, dus dronken ze zich helemaal vol met water en dan konden ze er weer een tijdje tegenaan. Ons lichaam is dus gewend om bulk te drinken en eten. Suiker bijvoorbeeld: in de oertijd kwamen ze wel eens een bijenkolonie tegen. Dan aten ze zich helemaal vol met honing, dit werd dan ook weer opgeslagen in het lichaam zodat het lichaam weer suikers had die ook nodig zijn voor het lichaam. Tegenwoordig doen we dit nog steeds. Suiker is heel erg verslavend en je krijgt het dagelijks in een grote hoeveelheid binnen. Niet iedereen, want gelukkig is steeds meer bekend dat dit juist schade veroorzaakt. Hier ga ik een andere keer op door.

Mensen zijn dus vanuit de oertijd gewend om intermittent fasting te doen. Ons lichaam is er nog op ingesteld. Toch kan ik me voorstellen dat niet iedereen dit fijn vindt. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om in de ochtend mijn gezonde maaltijd te nemen, dus 3 keer per dag te eten. Met intermittent fasting ben ik te veel met mijn voeding bezig. Ik moet mezelf dan de hele tijd motiveren om niet te eten. Mijn vriend kan dit weer prima. Dus doe waar je je goed bij voelt als het maar gezond is.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders