Inleiding > InterZijn

Inleiding

Nicolette van der Valk

Mijn naam is Nicolette van der Valk.

Welkom bij deze training over het herstellen van een gezonde darmflora.

Sinds oktober 2015 ben ik orthomoleculair coach en ben ik gestart met mijn praktijk voor psychodynamische therapie.

Je vraagt je wellicht af: wat voor therapie is dat? Psychodynamische therapie stelt mij in staat om te putten uit diverse therapievormen. Ik kan per persoon beoordelen welke combinaties van therapie het beste aansluiten op de specifieke situatie, zodat jij er het meeste baat bij hebt. Denk hierbij aan EMDR, hypnose- en/of regressietherapie, NLP, voeding, en nog veel meer. Geen tas vol therapieën, maar een gereedschapskist vol tools om jou verder te helpen.

Het heeft mij altijd geboeid hoe mensen denken en wat hen beweegt. Mijn liefde voor psychologie en vitaliteit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen. Verandering in levensstijl en focus hebben mij geholpen mijn klachten te overwinnen. Sindsdien is het mijn missie geworden om anderen ook te helpen. Persoonlijk vind ik dat therapie/coaching niet zonder goede voeding en beweging kan worden gegeven. Als je slecht eet en bepaalde voedingswaarden niet binnenkrijgt, ontbeert je lichaam iets.

Hier zijn twee voorbeelden: als je geen probiotica binnenkrijgt via bijvoorbeeld Griekse yoghurt, dan is je darmflora minimaal. Hierdoor kunnen ontstekingen in je darmen ontstaan en kun je jezelf zelfs ongelukkig gaan voelen. Een absolute ‘no-go’ is koffie drinken terwijl je in een burn-out zit. Koffie stimuleert namelijk de aanmaak van adrenaline, wat juist schadelijk is voor iemand in een burn-out. Dit put namelijk het lichaam nog verder uit.

Daarom vind ik het zo belangrijk om voeding en beweging te integreren in de therapie. Veel succes en houd moed!

Eigen ervaring.

Drie keer per dag eten past goed bij mij. Ik heb lange tijd zes keer per dag gegeten, met een focus op veel eiwitten, als onderdeel van mijn dieet om mijn intoleranties onder controle te krijgen. Door meer groenten te eten en meer eiwitten toe te voegen, merkte ik dat mijn lactose-intolerantie minder werd. Ik werd ook minder gevoelig voor externe prikkels, zoals straling. Dit dieet werkte dus wel voor mij, maar ik merkte ook dat mijn alvleesklier en twaalfvingerige darm overuren draaiden. Mijn buik werd dikker en ik voelde een harde bobbel onder mijn maag.

Ik bezocht een osteopaat die me adviseerde om minder dierlijke eiwitten te eten (ik at elke dag Griekse yoghurt en oude kaas) en vertelde me dat mijn darmflora niet optimaal was. Dit laatste begreep ik niet, omdat ik veel gefermenteerde producten at. Later leerde ik tijdens een cursus bij Tisso dat de bacteriestammen, hoe goed je ook voor ze zorgt, na verloop van tijd kunnen uitsterven. Het is dus noodzakelijk om regelmatig een probiotica kuur te nemen. Sommige mensen, zoals ik, hebben in hun jeugd veel antibiotica gehad, waardoor we gevoeliger zijn voor het behoud van een gezonde darmflora. Cola en andere frisdranken hebben hetzelfde effect.

In een opleiding had ik geleerd om geen melkproducten meer te consumeren. Ik had leerde dat gefermenteerde melkproducten goed zijn omdat de lactose eruit is. Maar volgens hun creëren melkproducten toch een slijmlaag aan de binnenkant van de darmen, wat kan leiden tot laaggradige ontstekingen en een slechte opname van voedingsstoffen in het bloed. Het is eigenlijk heel simpel: melk van de koe is bedoeld voor kalveren. Kalfjes en baby’s produceren lactase, wat lactose afbreekt.

Bovendien zijn de eiwitten in melk niet optimaal voor ons lichaam. In de oertijd aten we wel vlees, maar we molken geen koeien. Dat kwam pas veel later. De evolutie van ons lichaam verloopt veel trager dan we soms denken.

Vervolg op deze fase:

Na al deze stappen merkte ik dat ik minder gevoelig was voor mijn intoleranties (ja, ik heb er meer), maar nog niet helemaal vrij van ze. Dus besloot ik me opnieuw aan te melden voor een cursus. Hier leerde ik over intermittent fasting. Voor die cursus lukte het me niet om het vol te houden, omdat het veel discipline vergde. Maar na de cursus lukte het wel.

Ik begon met een lange periode van sapvasten om mijn lichaam te resetten, en daarna ben ik overgestapt op intermittent fasting. Doordeweeks eet ik vanaf 18.00 uur twee maaltijden, en in het weekend lunch ik om 12.00 uur en heb ik om 18.00 uur mijn diner. Dit voelt voor mij erg goed. Ik merk dat ik veel meer energie heb, mijn huid er beter uitziet, en ik bijna geen last heb van mijn intoleranties. Natuurlijk hoop ik dat mijn lichaam uiteindelijk volledig gereset is en dat ik geen intoleranties meer heb.

Module inhoud
0% voltooid 0/1 stappen

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders