Knuffelhormoon | Ik geef je 3 tips om het te laten bruisen!
Knuffelhormoon

Je beter voelen!

Het knuffelhormoon zorgt voor minder stress. Ik geef je 3 tips.

Ken je het begrip knuffelhormoon? Of huidhonger? Misschien herken je het wel als ik begin over het hormoon oxytocine? Dit hormoon is een belangrijk stofje in de hersenen en speelt een grote rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier.

Sinds de pandemie COVID-19 de wereld bezig houdt, leeft er ook veel meer angst bij mensen. Er is angst om besmet te raken of juist anderen te besmetten. Angst om familieleden of vrienden te verliezen aan dit vreselijke virus.

Er is angst om de controle te verliezen. Beslissingen worden door anderen genomen. Er zijn veel gedachten, reëel of niet. Krijgen farmaceutische bedrijven te veel controle? Of kan bijvoorbeeld Facebook via zijn kanalen mensen manipuleren? Is het allemaal waar of niet? En dan zijn er ook nog vragen, zoals de vraag of vaccineren nodig is?

Stress tijdens pandemie

De pandemie levert veel stress op bij mensen. Er wordt veel van ons gevraagd in alle opzichten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1,5 meter afstandsregel. Je mag elkaar niet meer aanraken, niet meer knuffelen met mensen die je lief hebt buiten je eigen huishouden. Hoe moet dat nou als je alleen woont?

Door sociale afstand bouw je snel een tekort op aan oxytocine en dat kan stress opleveren. Het hormoon oxytocine, het knuffelhormoon, zorgt ervoor dat ons lichaam zich ontspant. Woon je alleen, heb je last van depressies, angsten of stress? Of zit je lichaam vast? Er zijn manieren om toch het hormoon wel aan te maken én die wil ik je graag meegeven.

3 tips om het knuffelhormoon weer te laten bruisen

Activeer oxytocine in de buitenlucht

Beweging is heel belangrijk om goed te kunnen ontspannen, maar zeker ook om stresshormonen uit je lijf te krijgen. Ik vond het zelf heel lastig om de motivatie te vinden, maar zeker ook de tijd. Tot ik op het idee kwam om mensen in mijn directe omgeving ook te activeren. Ik heb een Whatsapp groep aangemaakt met mensen uit de buurt waar ik woon. Hierdoor werd de drempel lager en was er altijd wel iemand die zin had om te lopen.

Het resultaat is dat ik nu iedere ochtend een uurtje loop (5 km). En ik kan je zeggen, het voelt goed én ik werk er ook lekkerder door. Voor mij is het een goed begin van de ochtend, maar het kan natuurlijk ook een goede afsluiter van de dag zijn.

Erik Scherder een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie is erg voor om op deze manier te ontspannen, voor lichaam en geest.

Houd je niet van wandelen? Overweeg hardlopen, krachttraining of een andere manier van bewegen. Wees creatief en laat de pandemie niet je leven beheersen.

Knuffelhormoon = knuffeldier

Als jij jouw huisdier een knuffel geeft, dan wordt er ook knuffelhormoon aangemaakt. Heb je geen huisdier, maar wel een knuffeldier? Het klinkt in eerste instantie wat kinderachtig, maar ook bij een knuffeldier kun je fantaseren dat je iemand knuffelt waar je veel van houdt.

Iemand die je mist of juist het gevoel van knuffelen mist. Het knuffel gevoel zorgt weer voor de aanmaak van oxytocine.

Behoefte aan knuffelhormoon? Spreek het uit

Kom je een bekende tegen die je normaal een knuffel zou geven spreek dit uit. Maak er een grapje van en gegarandeerd dat er gelachen wordt.

We herkennen het allemaal. Je voelt je verbonden met deze persoon, je maakt oxytocine aan, je lacht en je maakt endorfine aan.

Oxytocine maakt je niet beter, maar het helpt je wel!

Ik ben me er bewust van dat je toestand echt niet zomaar anders wordt, maar ik wil deze tips toch met je delen. Ze helpen je mogelijk een klein beetje op weg.

Al krijg je maar een beetje meer knuffelhormoon binnen dan dit moment. Ik gun het je zo!

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Scroll naar top

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders