Herontdek Liefde en Harmonie | Relatietherapie Zwolle

Relatietherapie Zwolle en Raalte

Ik zorg dat jullie weer ‘on speaking terms’ zijn

Herontdek Liefde en Harmonie in Jouw Relatie

Herken jij één of meerdere van onderstaande aspecten? 

Confrontatie met relatieproblemen is uitdagend, vooral als je niet weet waar je in Zwolle hulp kunt vinden. Relatie therapie Zwolle kan de sleutel zijn tot meer begrip en verbinding. Of je nu worstelt met communicatie, vertrouwen herstelt of simpelweg jullie band wilt versterken, in dit artikel verkennen we hoe relatie therapie Zwolle daarbij kan helpen, met respect voor ieders persoonlijke verhaal.

Belangrijkste punten

Waarom kiezen voor Nicolette?
Veiligheid

Ik vind het belangrijk dat jij je veilig bij mij voelt. Daardoor kun jij je makkelijker openen en komen wij gemakkelijker bij de ‘kern’. Zo achterhalen we waar het ‘echt’ om draait. 

Open communicatie en transparantie

Ik houd van open communicatie en vooral transparantie. Als er iets is, kun je dat altijd tegen mij zeggen. Zelf zal ik het ook aangeven als ik wat zie, want zo komen we samen tot je doel.

Luisterend oor

Ik luister naar je en stem mijn manier van werken daarop af. Ik stel je therapeutische vragen waardoor je zelf met een passende oplossing komt.

Maatwerk

Jij bent uniek, met je eigen rugzak. Ik zorg dan ook voor een op maat gemaakt behandeltraject dat echt voor je werkt.

Wat is relatietherapie en hoe kan het helpen in Zwolle en Raalte?

Relatietherapie is voor iedereen die in een relatie zit en moeite wil doen voor verheldering. Je hebt meerdere soorten relaties. Denk aan een liefdesrelatie in elke vorm, familierelatie, vriendschappen en zakelijke relaties.

Relatietherapie, ook wel bekend als relatie therapie, is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van romantische relaties. Of je nu samen bent of individueel wilt werken aan persoonlijke kwesties die je relatie beïnvloeden. Het doel is om partners te helpen hun relatie te verbeteren en samen vooruit te gaan.

In Zwolle en Raalte is relatietherapie beschikbaar voor:

 • Koppels die hun liefdesrelatie willen verdiepen of potentiële problemen voor willen zijn

 • Diegenen die al met relatieproblemen kampen

 • Diegenen die op een respectvolle manier willen scheiden.

De voordelen van relatietherapie zijn talrijk. Het kan bijdragen aan het verbeteren van communicatie, het vergroten van begrip voor elkaars behoeften en het herstellen van intimiteit en verbondenheid. Een goede, vervullende relatie wordt gezien als van groot belang voor alle andere levensgebieden.

Relatietherapie op de bank

Verschillende benaderingen van relatietherapie

Er zijn verschillende benaderingen van relatietherapie beschikbaar in Zwolle en Raalte die aan de unieke behoeften van koppels kunnen voldoen. Eén daarvan is Emotionally Focused Therapy (EFT), een effectieve benadering waarbij 70% van de stellen na de therapie meer tevreden is. EFT richt zich op het verbeteren van de emotionele verbinding en het bespreken van angsten, emoties en behoeften.

Daarnaast biedt Nicolette van der Valk in haar praktijk (Praktijk InterZijn) in Zwolle en Raalte de volgende therapieën aan:

 • Systeemtherapie: een therapievorm die zich richt op de interacties binnen het gezinssysteem en de bredere sociale context.

 • ACT: een evidence-based benadering.

 • Zelfcompassie: een holistische methode.

 • EMDR: een therapie voor traumaverwerking.

 • Energetische en holistische benaderingen.

Deze variëteit aan benaderingen maakt het mogelijk om een aanpak te kiezen die het beste past bij de specifieke situatie van het koppel.

De rol van een relatietherapeut

Een relatietherapeut is een professional die gespecialiseerd is in het werken met koppels en individuen om hun romantische relaties te verbeteren. De therapeut faciliteert communicatie tussen partners, kweekt begrip en helpt bij het beheersen van conflicten. Dit wordt bereikt door het gebruik van verschillende methoden, zoals technieken gericht op het verbeteren van interactiepatronen en het opbouwen van een gezonde relatiestructuur.

Daarnaast helpt de relatietherapeut bij het identificeren van onderliggende problemen die bijdragen aan relatieproblemen, zoals communicatiestoringen, belemmering vanuit het familiesysteem of onuitgesproken verwachtingen. Door middel van therapie kan de relatietherapeut begeleiding bieden in het verwerken van emoties en het hervinden van emotionele intimiteit. Bovendien leert de therapeut partners nieuwe vaardigheden die hen helpen effectiever met elkaar om te gaan en zo hun relatie te versterken.

Voorkomende relatieproblemen en hoe relatietherapie kan helpen

Relaties kunnen soms complex en moeilijk zijn. Er zijn verschillende veelvoorkomende problemen die koppels kunnen ervaren, zoals:

 • Ineffectieve communicatie

 • Moeite met het uiten van gevoelens

 • Eenzaamheid

 • Gebrek aan intimiteit

 • Het gevoel beperkt te zijn

Gelukkig kan relatietherapie deze problemen aanpakken.

Gebrek aan communicatie, vertrouwensproblemen en een emotionele ontkoppeling zijn veelvoorkomende problemen die kunnen leiden tot misverstanden en onvervulde behoeften en verlangens binnen onopgeloste conflicten. Deze problemen kunnen de relatie aanzienlijk belasten en leiden tot een toename van emotionele spanning en vaker ruzie.

Gelukkig kan relatietherapie helpen bij het verbeteren van communicatie, het herstellen van vertrouwen en het intensiveren van de emotionele connectie tussen partners. Met de juiste begeleiding en tools kunnen koppels deze problemen overwinnen en een gezondere en gelukkigere relatie opbouwen.

Werkwijze relatietherapie

Elke relatietherapie sessie is anders. Globaal zijn er een aantal sessies die we samen doorlopen.

Telefonisch contact

Middels een telefoongesprek bespreken we de eerste dingen en kun jij de vragen die je hebt stellen. Samen ervaren we of de klik én het goede gevoel er is.

EMDR intake
Intakegesprek

Door middel van een intakegesprek leren wij elkaar kennen. Waar loop je tegenaan en waar kan en mag ik je bij helpen? Door verdiepende vraagstellingen komt de onderliggende klacht omhoog. De kern is waar het daadwerkelijk over gaat.

gesprek met EMDR therapeut
Vervolgconsult

Er volgen zoveel vervolgsessies als nodig zijn. Als jullie het gevoel hebben dat jullie het alleen kunnen en mij niet meer nodig hebben, dan sluiten we de relatietherapie samen goed af.

Communicatieproblemen

Communicatie is een cruciaal aspect van elke relatie. Ineffectieve communicatie kan echter leiden tot onbegrip en onopgeloste irritaties, wat de emotionele spanning binnen een relatie kan verhogen. Daarom is een van de primaire doelen van relatietherapie het verbeteren van communicatie tussen partners door vaardigheden zoals effectieve communicatie, begrip tonen en conflictoplossing te versterken.

Tijdens relatietherapie sessies werken partners samen met de therapeut aan het beter leren luisteren en omgaan met conflicten door middel van gesprekken en specifieke thuisopdrachten. Feedback van de therapeut, zoals het aanmoedigen om meer te vertellen over persoonlijke gevoelens, bevordert directe en open communicatie wat essentieel is voor het verbeteren van de relatie.

Praktijk InterZijn Zwolle en Raalte
Relatietherapie Vertrouwenskwesties

Vertrouwenskwesties

Vertrouwen is de hoeksteen van relaties, en wanneer beschadigd, kan relatietherapie een rol spelen bij de restauratie door de onderliggende kwesties die wantrouwen veroorzaken aan te pakken. Soms kunnen relaties in een negatieve spiraal van wantrouwen en onveiligheid terechtkomen, waarbij partners elkaar beschuldigen zonder het eigen aandeel te erkennen, wat kan leiden tot een relatiecrisis.

Relatietherapie kan effectief zijn in het herstellen van vertrouwen door koppels te helpen:

 • open en eerlijk te zijn

 • het patroon van escalatie te doorbreken

 • verantwoordelijkheid te nemen voor hun aandeel in problemen

 • fouten toe te geven en te vergeven

 • te leren luisteren tijdens conflicten

Het gevoel dat partners elkaar niet accepteren zoals ze zijn, maar dat ze moeten voldoen aan een ideaalbeeld kan leiden tot vertrouwensproblemen die relatietherapie kan helpen oplossen.

Emotionele verbinding

Een sterke emotionele verbinding is de sleutel tot een gezonde en gelukkige relatie. Relatietherapie richt zich op het versterken van de emotionele verbinding tussen partners, wat kan leiden tot een diepere onderlinge band en begrip in de relatie. Door middel van relatietherapie kan een relatie nieuw leven worden ingeblazen.

Relatietherapie helpt communicatie in relaties te verbeteren door zich niet alleen te richten op wat er wordt gecommuniceerd, maar ook op de achterliggende emoties, behoeften en verlangens. Gevoelens van eenzaamheid binnen een relatie kunnen wijzen op een gebrek aan emotionele verbinding, iets waar relatietherapie ondersteuning bij kan bieden.

Therapeuten gespecialiseerd in relatietherapie bieden begeleiding voor koppels om de emotionele verbinding te herstellen en daarmee de relatie te versterken.

Emotionele verbinding

Ik werk met verschillende technieken

Ik kan verschillende tools inzetten om jullie te helpen. Ik gebruik bijvoorbeeld communicatie (NLP) om elkaars belevingswereld te begrijpen. Jullie spreken allebei een andere taal. Op deze manier gaan jullie elkaars taal weer begrijpen. Maar ik gebruik ook systematische therapie, waardoor jullie inzichten krijgen in jullie eigen handelen en eigen oplossingen creëert. 

Daarnaast kan ik jullie de volgende technieken aanbieden: 

Wil je meer weten over de technieken die ik gebruik? Lees hier dan verder! 

Online Communicatietraining / relatietherapie

Online relatietherapie: flexibiliteit en gemak

Het belang van effectieve communicatie in relaties

Relatieproblemen zijn een uitdaging die veel koppels tegenkomen. Communicatie vormt de kern van elke gezonde relatie. Als jij en je partner merken dat er spanningen ontstaan of dat jullie elkaar niet goed begrijpen, is het tijd om actie te ondernemen.

Waarom deze training volgen?

Deze training is bedoeld voor koppels die merken dat er relatieproblemen ontstaan, maar die nog geen behoefte hebben aan relatietherapie. Het kan zijn dat jullie het gevoel hebben dat er iets moet gebeuren voordat de situatie verslechtert. Het goede nieuws is dat je met de juiste tools en vaardigheden veel relatieproblemen kunt aanpakken voordat ze onoverkomelijk worden.

Effectieve communicatie als sleutel tot succes

Effectieve communicatie is de sleutel tot het oplossen van veel relatieproblemen. Het stelt je in staat om open en eerlijk met elkaar te praten, emoties te begrijpen en compromissen te sluiten. Deze training richt zich op het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die in elke relatie kunnen ontstaan.

Wat kun je verwachten van deze training?

Tijdens deze training zul je leren hoe je actief kunt luisteren naar je partner, effectief kunt communiceren zonder verwijten, en manieren kunt ontdekken om conflicten op te lossen. We zullen je voorzien van praktische tips en technieken die je direct in je relatie kunt toepassen. Het doel is om de band tussen jou en je partner te versterken en samen te groeien als een sterk en veerkrachtig koppel.

Klaar om aan de slag te gaan?

Als je merkt dat er relatieproblemen zijn en je voelt dat er iets moet gebeuren voordat het erger wordt, is deze training de juiste stap voor jou. Je hoeft nog geen behoefte te hebben aan relatietherapie; deze training geeft je de tools om aan je relatie te werken op een manier die voor jullie beiden comfortabel is. Versterk je communicatievaardigheden en bouw aan een gezonde en gelukkige relatie. Het is nooit te laat om te investeren in de toekomst van jullie relatie.

Online relatietherapie: flexibiliteit en gemak

Voor diegenen die op zoek zijn naar een flexibelere optie, biedt online relatietherapie een uitkomst. Online relatietherapie via videocalls stelt partners in staat om met de therapeut te interacteren vanuit hun eigen huis, zonder de noodzaak om te reizen. Therapiesessies kunnen online geboekt worden met flexibele afspraaktijden, waaronder avonden en zaterdagen, waardoor het gemakkelijker is om therapie in te passen in een druk schema.

Bovendien kunnen videocall platformen die gespecialiseerd zijn in gezondheidszorg de privacy van cliënten garanderen in overeenstemming met privacywetgeving. Online relatietherapie biedt dus meer toegankelijkheid en privacy, doordat cliënten de therapie kunnen volgen vanuit het comfort van hun eigen huis.

Kosten relatietherapie

Particulier – Ik werk op basis van een vast uurtarief van € 50,- per persoon (btw-vrij).

Wil je een sessie voor 3 (of meer) personen, neem dan even contact met me op voor de kosten.

Ik start standaard met een intakegesprek van 60 minuten. Daarna starten we met de sessies. De hoeveelheid hangt af van de grote van de casus.

Afspraken kunnen tot 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden wordt 1 sessie-uur in rekening gebracht. De rekening kan met de pin of contant betaald worden.

Declareren bij de zorgverzekeraar

Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Na elke therapiesessie dient er contant of per pin betaald te worden. De factuur wordt nagestuurd.

Relatietherapie voor individuen en koppels

Relatietherapie is zowel beschikbaar voor individuen die willen werken aan persoonlijke problemen die invloed hebben op hun relatie, als voor koppels die samen hun relatie willen verbeteren. Of je nu worstelt met:

 • verlatingsangst

 • gebrek aan intimiteit

 • familierelatieproblemen

 • de keuze om in een relatie te blijven of deze te verlaten

Relatietherapie in Zwolle en Raalte kan een waardevolle bron van hulp zijn.

De relatietherapie is inclusief en toegankelijk voor partners van hetzelfde geslacht of verschillende geslacht en is toepasbaar op relaties in alle stadia. Of je nu in het begin van een relatie bent, midden in een crisis zit, of eraan denkt om te scheiden, relatietherapie biedt de ondersteuning en begeleiding die je nodig hebt om te navigeren door de uitdagingen van het leven en de liefde.

Individuele relatietherapie

Individuele groei en zelfontwikkeling staan centraal in de aanpak van sommige relatietherapeuten in Zwolle. Individuen die relatieproblemen ervaren en uit elkaar gegroeid zijn, kunnen in Zwolle terecht voor individuele relatietherapie met als doel deze relaties te verbeteren.

Individuele therapie, zoals relatietherapie, pakt specifieke problemen aan, zoals:

 • verlatingsangst

 • gebrek aan intimiteit

 • familierelatieproblemen

 • de keuze om in een relatie te blijven of deze te verlaten

Daarnaast biedt individuele relatietherapie ook een kader voor persoonlijke en gezamenlijke groei bij het missen van een relatie of de wens een relatie op een gezonde manier te beëindigen.

Koppeltherapie

Relatietherapie voor koppels helpt partners om hun communicatievaardigheden te verbeteren door ineffectieve patronen zoals generaliseren, afdwalen en voor elkaar invullen te overwinnen. Door gebruik van dialogen zoals waardering-, herkenning- en frustratiedialogen, welke ontwikkeld zijn binnen methodieken als NLP Relatietherapie, systemische relatietherapie en EFT, leren partners beter naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen.

Koppeltherapie biedt ondersteuning bij verschillende relatieproblemen, waaronder diepgewortelde familieconflicten en significante scheiding binnen de relatie, en zet aan tot een amicabele oplossing bij het uit elkaar gaan. Resultaten van koppeltherapie omvatten het doorbreken van onbehulpzame patronen, het cultiveren van meer verbindende communicatie in plaats van schuldgevoelens en oordelen, en het opdoen van inzichten in fysieke reacties en familieachtergronden, wat alles bijdraagt aan een hernieuwde band.

De ervaring van anderen
4.8/5

Tips voor het kiezen van de juiste relatietherapeut in Zwolle

Het kiezen van de juiste relatietherapeut is een belangrijke stap in het proces van relatieverbetering. Kies een gediplomeerde therapeut. Ik heb een 4 jarige HBO opleiding gedaan aan de academie voor Psychodynamica. Ik ben psychodynamisch therapeut en coach. Daarnaast heb ik een jaar gestudeerd voor familieopstelling.

Daarnaast bieden ervaringen en recensies van eerdere cliënten waardevolle inzichten in de effectiviteit en geschiktheid van een relatietherapeut in Zwolle. Het selecteren van een therapeut die individuele- en relatietherapie biedt met een focus op het vergroten van persoonlijke levensruimte kan cruciaal zijn voor het overwinnen van specifieke relatiebelemmeringen.

Nicolette van der Valk

Samenvatting

Relatietherapie in Zwolle en Raalte biedt een breed scala aan diensten voor zowel individuen als koppels, ongeacht het geslacht of de relatiestatus. Met verschillende benaderingen, zoals EFT, systeemtherapie en holistische methoden, kunnen cliënten een aanpak kiezen die het beste bij hun specifieke situatie past. Of je nu kampt met communicatieproblemen, vertrouwenskwesties of een gebrek aan emotionele verbinding, relatietherapie kan je helpen deze problemen aan te pakken en je relatie te verbeteren.

Of je nu kiest voor individuele therapie, koppeltherapie, groepstherapie, of online therapie, het belangrijkste is om de stap te zetten en hulp te zoeken. Relaties zijn complex, maar met de juiste begeleiding en tools kun je de uitdagingen overwinnen en een gezondere en gelukkigere relatie opbouwen. Vergeet niet, het is nooit te laat om de liefde en harmonie in je relatie te herontdekken.

Veelgestelde vragen over Relatie therapie

Relatie therapie: Misschien heb je irritatie naar elkaar over de kleinste dingen. Of voel je je niet gezien door je partner/ouders/baas. Het niet kunnen praten met elkaar. bv. Hij/zij begrijpt mij niet of als ik iets zeg reageert hij/zij boos. Misschien is er een ingrijpende gebeurtenis geweest waar de relatie door veranderd is. Wil je een betere band met je schoonouders of i.i.g. de situatie begrijpen.

Relatietherapie geeft verheldering, licht op de zaak. Je gaat naar mekaar luisteren en een dialoog aan.

Je begint Relatie therapie met een intake. Ik luister naar jullie verhaal en door vraagstellingen gaan we naar de onderliggende patronen waar het daadwerkelijk om gaat. In mijn blog Communicatie tussen partners leg ik daar meer over uit.

Relatie therapie ga je naar toe als je er samen niet uitkomt. Ik zie vaak in mijn praktijk dat mensen iets te laat komen. Eén van beide staat dan al met één been buiten de relatie. Soms lukt het om weer twee benen in de relatie te krijgen, maar meestal niet. Dus mijn boodschap: Kom op tijd! Want samen sta je sterk!

 

Relatie therapie is voor iedereen. Maak niet uit wat voor relatie je hebt en welke verbinding je met iemand aangaat, als het niet lekker loopt, kan je om hulp vragen. Van grote problemen tot klein.

Voor: vader en moeder, vader en kind, moeder en kind, echtparen/partners, met je ouders, met je baas/leidinggevende/collega, enzovoort.

Give,
even if you only have a little.

Op zoek naar een relatietherapeut in Zwolle of Raalte?

Ik help jullie om beter naar elkaar te luisteren, te vertellen wat er echt in jullie omgaat en de dialoog met elkaar aan te gaan.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders