Het doet wat met je

Wat doet veel stress of een burn-out met je?

Stress is een natuurlijke reactie op uitdagende of veeleisende situaties. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk aan werk, relaties en persoonlijke problemen. Hoewel enige vorm van stress of burn-out normaal is en zelfs in kleine hoeveelheden heilzaam kan zijn, kan chronische stress negatieve effecten hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Als je veel stress ervaart of een burn-out voelt aankomen, kan het nuttig zijn om met een stresstherapeut te praten. Een stresstherapeut is een professional in de geestelijke gezondheidszorg die jou kan helpen om de bronnen van jouw stress te identificeren. En om strategieën te ontwikkelen hoe je met stress kan leren omgaan.

Een stresstherapeut kan verschillende technieken gebruiken om jou te helpen de stress meer onder controle te krijgen. Denk aan gedragsverandering therapie, mindfulness en ontspanningstechnieken (o.a. ademwerk therapie). Technieken die jou helpen om stressklachten en burn-out verschijnselen te verminderen en die gelijktijdig ook jouw algehele welzijn zal verbeteren.

Stress of burn-out klachten? Lees mijn tips en leer ermee omgaan.

Waar komt je stress of burn-out vandaan?

Identificeer de bronnen van je stress. Neem even de tijd om na te denken over de reden waarom je je gestresst voelt. Zodra je de bronnen van je stress hebt geïdentificeerd, kun je beginnen met het ontwikkelen van strategieën om ze te beheersen.

Stel realistische doelen. Als je te veel probeert, kan jouw stressniveau juist toenemen. Concentreer je in plaats daarvan op het stellen van haalbare doelen en prioriteer jouw taken.

Pauze nemen

Pauzes nemen. Het is belangrijk om pauzes te nemen en jezelf de tijd te gunnen om te ontspannen en op te laden. Kijk bijvoorbeeld eens niet op je telefoon, maar uit het raam naar de natuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat focussen op de natuur, jouw lichaam zich makkelijker kan ontspannen. Je hartslag gaat omlaag samen met de hersenfunctie. Op deze manier kan jouw lijf en hersenen zich herstellen.

Behoefte aan knuffelhormoon? Spreek het uit

Zoek steun. Praat met een vriend, familielid of professional in de geestelijke gezondheidszorg als je je overweldigd voelt door veel stress of burn-out. Ze kunnen jouw een luisterend oor bieden en nuttige tips geven en ondersteuning bieden.

Een goed netwerk om je heen wat zo stressloos mogelijk is. Waar jij je veilig bij voelt, want dat is heel belangrijk voor je herstel. Mensen die jou stress opleveren, draagt daar dan niet aan bij.

Oxytocine maakt je niet beter, maar het helpt je wel!

Onthoud dat het normaal is om af en toe stress te voelen, maar het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om ermee om te gaan.

Als je meer stress ervaart en jouw dagelijks leven wordt hierdoor beïnvloedt, dan kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Wil je meer informatie? Klik dan op de onderstaande knop.

Ervaar jij stress en kom je niet verder met deze tips?

Neem dan gerust contact met me op.
Ik ga je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Scroll naar top

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders