Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Praktijk ervaring

Communicatie tussen partners - Relatie-therapie

In mijn praktijk krijg ik vaak de hulpvraag: Hoe kunnen wij beter met elkaar communiceren. – Relatietherapie

Iedereen heeft zijn eigen belevingswereld

De meesten weten dit ook wel, maar wat ik toch zie gebeuren is dat veel mensen denken dat je 90% van de tijd in dezelfde beleveniswereld moet zitten om in een goede relatie te zitten. Dit bestaat niet. Ook dat is niet helemaal waar, want je hebt mensen die geen eigen mening hebben en de mening dragen van de partner. Hier heb je misschien als lezer een oordeel over, maar in sommige relaties werkt dit en zolang het werkt is het goed. De meeste mensen kiezen hier niet voor. Ze willen graag een partner die een eigen mening heeft. Is leuker maar ook veel lastiger als de relatie niet lekker loopt. Dit kan door verschillende oorzaken komen:

1. Je begrijpt de belevingswereld niet van de ander.

2. Je merkt dat je partner niet naar je luistert en/of andersom.

3. Je dringt de mening op aan de ander of jouw oplossing.

4. Onverwerkte gebeurtenissen komen boven in de relatie.

Wat is een belevingswereld?

Je moet dit zien als een landkaart. Ieder mens heeft zijn eigen landkaart van het leven. Geen enkele is gelijk. Dit komt door hoe je familiesysteem in elkaar zit. Wat heb je geleerd uit je familie? Welke onbewuste systemen heb je meegenomen, maar ook hoe ben je opgevoed en wat heb je daarin meegemaakt? Sommige mensen geloven ook in vorige levens. Dit heeft allemaal invloed op je persoonlijkheid en dan hebben we ook nog met je eigen karakter te maken. Deze is zoals hij is en valt niet om te buigen of te veranderen. Al deze ervaringen geven jou je eigen landkaart. Omdat geen enkel leven hetzelfde is kan je wel nagaan dat geen enkel landkaart hetzelfde er uit ziet. Soms overlappen de landkaarten wel.

Kijk maar eens als er een ongeluk gebeurd is en mensen willen vertellen wat ze gezien hebben. Geen enkel verhaal is helemaal hetzelfde. Iedereen vertelt het op zijn eigen manier.

Uitleg over de oorzaken:

Je begrijpt de belevingswereld niet van de ander

Dat komt omdat de landkaart van de ander niet helemaal hetzelfde is als die van jou. Als het een man - vrouw relatie is heb je ook dat de vrouwen van Venus komen en de mannen van Mars (leuk boek). Dit is voor in relatietherapie heel goed om je te beseffen. Een ander kan niet je landkaart helemaal begrijpen. Zelfs niet als je al heel lang bij elkaar bent. De grootste valkuil van lang bij elkaar zijn is dat je er vanuit gaat dat je de ander wel goed kent. Ik weet wel hoe de ander denkt, hoor ik vaak, maar mensen kunnen door gebeurtenissen veranderen. Hun persoonlijkheid kan veranderen en als je dan aannames maakt zit je er soms naast. Tip relatietherapie: Blijf altijd interesse houden in hoe de landkaart van de ander eruitziet.

Je merkt dat je partner niet naar je luistert en/of andersom

Vaak wordt er door je verhaal heen gepraat, omdat ze het niet met je eens zijn of dat ze wel weten wat je bedoelt. Als je niet de tijd krijgt om je verhaal af te maken krijgt het verhaal een andere wending. Dan kan het gesprek eindigen met een onderwerp waar het niet in begonnen is. Soms ontstaat er zelfs ruzie. In de relatietherapie bij mij krijg je hier tools voor. Je leert wat je het beste kan doen. Hoe je naar elkaar luistert en jij je gehoord voelt. Ook zonder aannames te maken of oordelen te hebben.

Onverwerkte gebeurtenissen komen boven in de relatie - overdracht

Deze ligt voor de hand. Je kan jouw mening niet opdringen aan de ander, want wie ben jij om te bepalen voor een ander hoe iemand moet denken. Een veel gemaakte fout die gemaakt wordt hierin is dat jij wel weet voor de ander hoe je de dingen moet oplossen. Die oplossing heeft voor jouw gewerkt, maar die hoeft niet voor de ander te werken. Dit heeft met de landkaart te maken. De persoonlijkheid en het karakter. Daarom werk ik in de relatietherapie niet met mijn oplossingen, maar stel ik vragen zodat je tot inzichten komt, waardoor jij zelf op oplossingen komt die voor jou werken. Dat betekent niet dat je geen oplossing kan aandragen, want jouw partner kan dan wel voelen of dit iets is wat ook misschien kan werken voor hem/haar. De oplossing moet alleen niet opgedrongen worden.

Je dringt de mening op aan de ander of jouw oplossing

Ik heb het al over de landkaart, familiesystemen en trauma gehad waardoor je persoonlijkheid gevormd wordt. Wat ik bij 9 van de 10 stellen zie gebeuren is dat ze een oude herinnering boven op die van hun partner zetten. Stel dat je moeder je altijd afblafte. Hier heb je een overlevingsmechanisme, vluchten gemaakt om jezelf te beschermen. Je partner verheft zijn/haar stem en je vlucht. Op dat moment komt het gevoel omhoog en misschien zelfs wel beelden van vroeger. Dit heet overdracht. Dit kan in de communicatie en sowieso in het contact met je partner in de weg staan. Vaak zeggen ze dan ook: Jij moet niet zo schreeuwen. De partner begrijpt niet wat hij/zij fout gedaan heeft op dat moment, want hij/zij verheft alleen maar zijn/haar stem. In relatietherapie gaan we hier ook mee aan de slag. Al deze triggers staan een gezonde relatie in de weg, want je ziet je partner niet voor wie hij/zij echt is. De triggers worden bijvoorbeeld door hypnose en/of EMDR inzichtelijk gemaakt en weggehaald. Voor sommige mensen is dit lastig, want dan ga je naar de kern van hun bestaan. Jammer genoeg zie ik af en toe dat 1 van de 2 niet de diepte in wil en dit is zo zonde. De relatie wordt zoveel makkelijker en luchtiger als je allebei de diepte in wil. Heb je hier vragen over stel ze dan gerust. Je mag altijd contact met me opnemen.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders