Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

EMDR-therapie: Effectieve behandeling voor fobieën, angsten en trauma's

EMDR therapie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor mensen die lijden aan fobieën, angsten en trauma’s. Deze vorm van therapie heeft zich bewezen als een effectieve behandeling voor psychische aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en angststoornissen.

EMDR is ook effectief gebleken bij het behandelen van specifieke fobieën. Bijvoorbeeld, een cliënt die aan een spinnenfobie leed, kon na EMDR-therapie weer zonder angst in de buurt van spinnen zijn. Ze konden hun angstgevoelens bij het zien van een spin effectief beheersen en ervoeren minder fysieke reacties zoals hartkloppingen en zweten.

Mijn ervaring bij cliënten in de omgeving Zwolle en Raalte

Cliënten die EMDR hebben ondergaan, hebben vaak een vermindering van hun symptomen ervaren en soms zelfs volledige genezing. EMDR is een therapie die zich richt op het verwerken van traumatische herinneringen en het verlichten van de emotionele last die deze herinneringen met zich meebrengen. Deze aanpak maakt gebruik van bilaterale stimulatie van de hersenen, zoals oogbewegingen, tikken of geluiden, om de hersenen te helpen de traumatische herinnering te verwerken en te integreren in de normale hersenactiviteit.

Een cliënt die EMDR heeft ondergaan, beschreef de ervaring als “verlichtend”. Ze waren in staat om de gebeurtenis die hun trauma veroorzaakte, op een veilige manier te herbeleven en de emotionele lading die ermee gepaard ging te verminderen. Dit leidde tot een vermindering van hun angst- en paniekaanvallen, evenals een toename van hun zelfvertrouwen en welzijn.

Als u lijdt aan een fobie, angst of trauma en op zoek bent naar een effectieve behandeling, is EMDR-therapie zeker het overwegen waard. Het kan u helpen om uw emoties te beheersen en uw trauma te verwerken, waardoor u weer controle krijgt over uw leven.

Voor wie is EMDR niet geschikt - omgeving Zwolle en Raalte

Het is belangrijk om te onthouden dat EMDR-therapie niet voor iedereen geschikt is. Praat met een gekwalificeerde therapeut om te bepalen of deze behandeling voor u geschikt is en wat u kunt verwachten tijdens het therapieproces.

EMDR kan heel goed gecombineerd worden met andere tools/technieken. Als EMDR bij jouw niet werkt kan ik een andere tool/techniek inzetten. Met de juiste therapie en begeleiding kunt u uw fobie, angst of trauma effectief aanpakken en uw leven weer in eigen hand nemen.

De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken - EMDR

Er worden voortdurend nieuw onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR-therapie bij verschillende psychische aandoeningen. Dit omvat onderzoeken naar de werkingsmechanismen van EMDR, evenals de resultaten van klinische studies.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat EMDR-therapie effectief kan zijn bij de behandeling van PTSS, fobieën, angsten, depressie, en andere psychische aandoeningen. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat EMDR-therapie kan leiden tot fysieke veranderingen in de hersenen, waardoor het zenuwstelsel beter in staat is om traumatische ervaringen te verwerken.

Als u overweegt om EMDR-therapie te ondergaan, is het belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde therapeut die ervaring heeft met deze behandelmethode. Uw therapeut kan u meer vertellen over wat u kunt verwachten tijdens de therapie en hoe het proces zal verlopen.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat EMDR-therapie niet voor iedereen geschikt is en dat andere behandelingen mogelijk meer geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Praat met uw huisarts of een gekwalificeerde psycholoog om te bepalen welke behandeling het beste bij u past.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Scroll naar top

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders