Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Inhoudsopgaven
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Wat betekent Somatiek?

  Zwolle en Raalte

  “somatiek” is een Engels woord dat afkomstig is van het Latijnse woord “somaticus”, wat “lichamelijk” betekent. In het algemeen wordt het woord “somatiek” gebruikt om iets te beschrijven dat betrekking heeft op het lichaam, lichamelijk of fysiek is. Het kan ook verwijzen naar het waarnemen of ervaren van lichamelijke sensaties en gewaarwordingen.

  In de context van psychologie en geneeskunde, verwijst “somatiek” naar aspecten die gerelateerd zijn aan het lichaam, met name bij aandoeningen, symptomen of processen die zich manifesteren in het lichaam. “somatiek symptomen” zijn bijvoorbeeld fysieke symptomen die worden ervaren door een persoon, zoals pijn, vermoeidheid, maagklachten of andere lichamelijke klachten.

  “somatiek therapie” zijn een categorie van therapeutische benaderingen die zich richten op het werken met het lichaam en lichamelijke sensaties om emotionele, psychologische en spirituele heling te bevorderen. Deze therapieën kunnen zich richten op het vrijlaten van opgeslagen emotionele spanningen en trauma’s die zich in het lichaam hebben gemanifesteerd.

  Over het algemeen verwijst “somatiek” dus naar alles wat te maken heeft met het lichaam en de lichamelijke aspecten van menselijke ervaringen.

  Oorzaken van Trauma's: Een Inzichtelijke Blik

  De oorzaken van trauma’s kunnen divers zijn en variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Fysiek geweld en misbruik: Mishandeling, aanranding, agressie of lichamelijke mishandeling kunnen traumatische ervaringen veroorzaken.

  2. Emotioneel misbruik: Langdurige vernedering, verwaarlozing, manipulatie of emotioneel geweld kunnen diepe emotionele littekens achterlaten.

  3. Verlies en rouw: Het verlies van een geliefde, een dierbare of een belangrijk aspect van het leven kan traumatisch zijn en intense emotionele reacties veroorzaken.

  4. Natuurrampen: Ervaringen met natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen, of bosbranden, kunnen langdurige emotionele en psychologische gevolgen hebben.

  5. Oorlog en gewapende conflicten: Soldaten, veteranen en burgers die betrokken zijn geweest bij gewapende conflicten kunnen traumatische ervaringen hebben opgelopen.

  6. Ongevallen: Ernstige ongevallen, zoals auto-ongelukken, kunnen traumatische herinneringen en angst veroorzaken.

  7. Medische procedures of ziektes: Medische traumatisering kan ontstaan door een ernstige ziekte, een traumatische bevalling, of nadelige ervaringen met medische ingrepen.

  8. Kindertijdervaringen: Negatieve ervaringen in de kindertijd, zoals verwaarlozing, misbruik of getuige zijn van huiselijk geweld, kunnen diepgaande gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een persoon.

  9. Gewelddadige gebeurtenissen: Getuige zijn van gewelddadige misdaden, terroristische aanslagen of gijzelingen kunnen traumatische stress veroorzaken.

  10. Langdurige stress en overweldiging: Voortdurende blootstelling aan stressvolle situaties, zoals chronische armoede, huiselijk geweld of pesten, kan ook traumatische gevolgen hebben.

  Het is belangrijk op te merken dat traumatische ervaringen subjectief zijn en dat dezelfde gebeurtenis bij verschillende mensen tot verschillende niveaus van trauma kan leiden. Professionele hulp, zoals psychodynamische therapie, EMDR of hypnose, kan helpen bij het verwerken en helen van trauma’s.

  Omarm je innerlijk kind

  Wat zijn somatische klachten?

  Zwolle en Raalte

  Somatische klachten verwijzen naar fysieke symptomen of lichamelijke klachten die zich voordoen zonder een duidelijke medische oorzaak of met een medische oorzaak die niet volledig verklaart waarom de klachten zo intens zijn. Deze klachten kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige aandoeningen en kunnen verschillende lichaamsdelen en systemen beïnvloeden.

  Vaak worden somatische klachten geassocieerd met psychologische en emotionele factoren, zoals stress, angst, depressie, trauma of andere psychische stoornissen. Wanneer er geen aanwijsbare medische oorzaak is voor de klachten, worden ze vaak aangeduid als somatisch-symptoomstoornis of somatoforme stoornis.

  Enkele veelvoorkomende voorbeelden van somatische klachten zijn:

  1. Hoofdpijn en Migraine: Intense hoofdpijn die niet volledig kan worden verklaard door medische tests.

  2. Maag- en Darmklachten: Buikpijn, misselijkheid, braken of prikkelbare darmsyndroom zonder duidelijke medische verklaring.

  3. Rugpijn en Spierpijn: Chronische pijn in de rug, nek, schouders of andere spieren zonder aantoonbare lichamelijke afwijkingen.

  4. Vermoeidheid: Extreme vermoeidheid die niet kan worden toegeschreven aan een medische oorzaak.

  5. Hartkloppingen en Benauwdheid: Fysieke symptomen die lijken op hartproblemen, maar waarbij geen duidelijke hartafwijkingen worden gevonden.

  6. Neurologische Symptomen: Bijvoorbeeld duizeligheid, gevoelloosheid of tintelingen zonder aanwijsbare neurologische aandoening.

  7. Ademhalingsproblemen: Kortademigheid of moeite met ademhalen zonder bekende longaandoening.

  Het is belangrijk op te merken dat somatische klachten echt en reëel zijn voor de persoon die ze ervaart, zelfs als er geen duidelijke medische oorzaak kan worden gevonden. Psychodynamische therapie, ademwerk, mindfulness en andere vormen van psychotherapie kunnen nuttig zijn bij het aanpakken van de onderliggende psychologische factoren die bijdragen aan somatische klachten en het bevorderen van heling en welzijn. Bij aanhoudende somatische klachten is het altijd verstandig om medische en psychologische hulp te zoeken om een grondige evaluatie en passende behandeling te krijgen.

  Hoe kom je er achter dat je somatische klachten hebt?

  Het herkennen van somatische klachten kan soms lastig zijn, omdat ze vaak worden veroorzaakt door een combinatie van fysieke, emotionele en psychologische factoren. Somatische klachten zijn lichamelijke symptomen die worden ervaren zonder duidelijke medische oorzaak. Hier zijn enkele stappen om te ontdekken of je somatische klachten ervaart:

  1. Luister naar je lichaam: Wees alert op signalen van je lichaam. Als je regelmatig lichamelijke symptomen ervaart zonder duidelijke medische verklaring, zoals aanhoudende pijn, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid of andere onverklaarbare klachten, kunnen dit somatische klachten zijn.

  2. Medische oorzaken uitsluiten: Het is belangrijk om eerst medische oorzaken uit te sluiten door een bezoek aan een huisarts of een medisch specialist. Somatische klachten kunnen soms worden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen die moeten worden behandeld.

  3. Stress en emoties herkennen: Somatische klachten kunnen vaak verband houden met stress, angst, depressie of andere emotionele problemen. Let op of je lichamelijke symptomen toenemen tijdens periodes van stress of emotionele belasting.

  4. Let op triggers: Probeer te achterhalen of er specifieke situaties, gebeurtenissen of gedachten zijn die de somatische klachten verergeren. Identificeer eventuele patronen die kunnen helpen bij het begrijpen van de oorzaken.

  5. Bewustwording van traumatische ervaringen: Somatische klachten kunnen ook gerelateerd zijn aan onopgeloste trauma’s of negatieve levenservaringen. Als je vermoedt dat dit het geval kan zijn, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken bij een gediplomeerd therapeut die gespecialiseerd is in traumaverwerking. Als je meer informatie wil neem dan contact met me op.

  6. Houd een dagboek bij: Het bijhouden van een dagboek waarin je je lichamelijke symptomen, emoties en eventuele triggers opschrijft, kan helpen bij het identificeren van patronen en het verband tussen emoties en somatische klachten.

  7. Zoek professionele hulp: Als je vermoedt dat je somatische klachten te maken hebben met emotionele of psychologische factoren, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij me. Ik kan je helpen de onderliggende oorzaken te begrijpen en geschikte behandelingsmethoden voor te stellen. Zoals psychodynamische therapie, ademwerk of mindfulness, om de klachten te verminderen.

  Onthoud dat het belangrijk is om professioneel advies in te winnen bij het identificeren en behandelen van somatische klachten. Vooral als ze een negatieve invloed hebben op je dagelijks functioneren en welzijn.

  Praktische informatie

  Dagen

  Van di, wo, do, za (Zwolle en Raalte)

  Tijdstip

  Van 9.00 tot 18.30 uur

  Online

  Ook mogelijk (niet bij alle tools)

  De ervaring van anderen

  Waar kan ik je mee helpen?

  Als je iets over mij wil weten? Klik hier.

  Nicolette van der Valk

  Psychodynamisch therapeut.

  Wat is psychodynamische therapie?
  Dat is therapie waar ik (als therapeut) kan putten uit heel veel therapievormen. Een aantal vormen zijn EMDR, hypntherapy-, systemische therapie en familieopstelling, regressietherapie, NLP, voeding en nog veel meer. Geen tas vol maar een koffer vol tools.
  Zo kan ik per persoon en per situatie een combinatie op maat maken die werkt.

  Het heeft mij altijd geboeid hoe mensen denken en wat hen beweegt. Mijn liefde voor psychologie en vitaliteit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen. Verandering in leefstijl en focus hebben mij geholpen mijn klachten te overwinnen, waarna het mijn missie is geworden om ook anderen te helpen.

  Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

  Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

  Neem dan gerust contact met me op.
  Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

  Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

  Scroll naar top

  Afspraakplanner

  InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders