Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Wat is trauma?

Een trauma verwijst naar een diep verontrustende ervaring of gebeurtenis die het vermogen van een persoon om de emoties en sensaties die ermee gepaard gaan te verwerken. Trauma kan het gevolg zijn van een breed scala aan gebeurtenissen, waaronder natuurrampen, ongelukken, fysiek of seksueel misbruik, oorlog of geweld, en kan leiden tot intense emoties zoals angst, verdriet, woede of hulpeloosheid. Trauma kan langdurige gevolgen hebben voor het psychologische welzijn van een persoon en het kan belangrijk zijn om professionele hulp te zoeken om ermee om te gaan.

Wat is het verschil tussen een trauma en PTSS?

Trauma en PTSS (posttraumatische stressstoornis) zijn gerelateerd aan elkaar, maar er is een verschil tussen de twee termen.

Wat trauma is hierboven al uitgelegd.

PTSS is een psychische aandoening die zich ontwikkelt na blootstelling aan een traumatische gebeurtenis. Het omvat symptomen zoals terugkerende herbeleving van het trauma (zoals flashbacks of nachtmerries), vermijding van stimuli die geassocieerd worden met het trauma, negatieve veranderingen in gedachten en stemmingen, en verhoogde prikkelbaarheid en waakzaamheid.

Met andere woorden, trauma verwijst naar de gebeurtenis zelf, terwijl PTSS verwijst naar de symptomen en gevolgen die kunnen optreden als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt PTSS, maar PTSS kan wel voorkomen bij mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.

Wat doe ik als Psychodynamisch therapeut met een cliënt die een trauma heeft?

Als psychodynamisch therapeut heb je verschillende mogelijkheden om te werken met een cliënt die een trauma heeft. Hieronder staan enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen:

1. Luister naar de cliënt: Het is belangrijk om naar de cliënt te luisteren en een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin hij/zij zijn/haar ervaringen kan delen.

2. Identificeer de symptomen: Het is belangrijk om te begrijpen welke symptomen de cliënt ervaart als gevolg van het trauma. Dit kan variëren van flashbacks en nachtmerries tot vermijding van bepaalde situaties of emoties.

3. Breng de traumatische ervaringen in kaart: Help de cliënt om de gebeurtenissen die tot het trauma hebben geleid te identificeren en te begrijpen hoe deze gebeurtenissen het leven van de cliënt hebben beïnvloed.

4. Gebruik een passende behandelingsaanpak: Er zijn verschillende behandelingsmethoden die effectief kunnen zijn bij het werken met cliënten met trauma’s, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en hypnosetherapie. Bepaal welke methode het meest geschikt is voor de cliënt op basis van zijn/haar individuele behoeften.

5. Werk aan de emoties en overtuigingen van de cliënt: Help de cliënt om te begrijpen welke emoties en overtuigingen het gevolg zijn van het trauma en werk samen om nieuwe, positieve overtuigingen en emoties te ontwikkelen.

6. Versterk de veerkracht van de cliënt: Werk aan het versterken van de veerkracht van de cliënt door middel van zelfzorgtechnieken, stressmanagement en het ontwikkelen van een ondersteunend netwerk.

7. Respecteer de grenzen van de cliënt: Traumatische ervaringen kunnen bijzonder pijnlijk en moeilijk te bespreken zijn, dus het is belangrijk om de grenzen van de cliënt te respecteren en alleen te werken binnen het tempo en de comfortzone van de cliënt.

Wil jij samen met mij aan de slag om jouw trauma te verwerken? Neem dan contact op.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders