Angst en Fobieën kunnen heel goed behandeld worden > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Praktijk ervaring

Angst en Fobieën kunnen heel goed behandeld worden

Als je als mens angst en fobieën ervaart kunnen er verschillende belemmeringen zijn die het dagelijks leven beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende belemmeringen zijn:

1. Beperkte activiteiten: Mensen met angst en fobieën kunnen vaak bepaalde activiteiten vermijden. Zoals reizen met het openbaar vervoer, sociale evenementen of het uitvoeren van bepaalde taken op het werk.

2. Isolatie: Als gevolg van vermijding kunnen mensen zich geïsoleerd voelen. Ze trekken zich terug uit sociale situaties. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale steun. De consequentie kan verergering van de symptomen zijn.

3. Fysieke symptomen: Angst en fobieën kunnen gepaard gaan met fysieke symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid, zweten en trillen. Deze symptomen kunnen belemmerend werken in het dagelijks leven. Dit kan een gevoel van controleverlies veroorzaken.

4. Psychologische symptomen: Angst en fobieën kunnen leiden tot negatieve gedachten en gevoelens van angst, paniek en hulpeloosheid. Deze symptomen kunnen het zelfbeeld en de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Het is belangrijk om te erkennen dat angst en fobieën belemmerend kunnen zijn en dat het niet nodig is om hier alleen mee om te gaan. Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar om deze belemmeringen aan te pakken en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Overwinnen angst en fobie: effectieve behandelingen en technieken

Hierboven las je wat je beperkingen kunnen zijn bij angst en fobieën. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om deze problemen aan te pakken en te overwinnen.

Een van de meest effectieve behandelingen is ademtherapie samen met hypnotherapie. Met hypnose therapie ga je terug in de tijd om te kijken wat de oorsprong is van die angst of fobie. Je gaat eigenlijk terug naar waar het in de kern om gaat.

Een praktijkvoorbeeld is: In je kindertijd laat je broer of zus je stelselmatig schrikken en lachte je daarna daarna uit. Je coping mechanisme wordt om heel alert te zijn op je omgeving. Je let op elke beweging en elke omgevingsverandering. Ook wordt je coping mechanisme bij het uitlachen geleerd om niet te gaan huilen. Op zo’n moment zet je lichaam zichzelf vast en negeert je gevoelens. Je leert jezelf aan om niet te voelen zodat je niet meer gepest wordt. Met hypnose ga je in het verleden terug om inzicht te krijgen en de emoties en overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen te helen. Door al dat schrikken is je ademhaling ook standaard veranderd. Je ademhaling zit bijvoorbeeld hoog en je bent vaak gestrest. Deze behandel ik met ademwerk. Je krijgt weer je oude ademhaling terug. Door dit te veranderen, kan de angst of fobie verminderen of zelfs verdwijnen.

Een andere veelgebruikte behandeling is exposure therapie. Bij deze behandeling wordt de patiënt geleidelijk blootgesteld aan de situaties of objecten die angst of fobie veroorzaken. Dit kan de patiënt helpen om te wennen aan de situatie en uiteindelijk de angst of fobie te overwinnen.

EMDR en psychodynamische therapie zijn ook effectieve behandelingen. EMDR richt zich op het verwerken van traumatische ervaringen die bijdragen aan de angst of fobie. Psychodynamische therapie richt zich op het begrijpen van de oorzaken van de angst of fobie en hoe deze kunnen worden veranderd.

Als je worstelt met angst of fobie, is het belangrijk om hulp te zoeken van een gekwalificeerde angst- en fobie therapeut. Door samen te werken met een professional die gespecialiseerd is in angst- en fobiebehandeling, kun je de juiste behandeling krijgen om jouw angst of fobie te overwinnen en jouw leven te verbeteren.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Scroll naar top

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders