De impact van Trauma en het belang van Psychodynamische Therapie > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Inhoudsopgaven
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  De Impact van Trauma en het Belang van Psychodynamische Therapie

  Zwolle en Raalte

  Een diepgaand begrip van trauma en de rol van psychodynamische therapie

  Een trauma is een ingrijpende ervaring die emotionele wonden achterlaat. Ons vermogen om gezonde relaties te onderhouden en ten volle van het leven te genieten kunnen hierdoor belemmerd worden. Psychodynamische therapie is een effectieve benadering die het innerlijk kindwerk en het begrijpen van waar je vandaan komt centraal stelt om trauma te behandelen. Psychodynamische therapie is een effectieve benadering die het innerlijk kindwerk en het begrijpen van waar je vandaan komt centraal stelt om trauma te behandelen.

  Kindertrauma en Puberteitstrauma: De blijvende gevolgen

  Kindertrauma en puberteitstrauma kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor onze psychologische ontwikkeling. Het innerlijk kindwerk binnen psychodynamische therapie helpt deze vroege ervaringen te onderzoeken en te helen, waardoor we ons veiliger kunnen voelen in onszelf en in relaties.

  De Rol van Ademwerk, Mindfulness en Lichamelijke Klachten

  Trauma kan lichamelijke klachten veroorzaken, zoals spanningshoofdpijn, o.a. maagklachten en chronische pijn. Het ligt er aan waar je gevoelig voor bent. Bijna onder elke lichamelijke klacht zit een psychische onderliggende gebeurtenis. Er zijn mensen die b.v. allergieën hebben en daardoor veel diarree en pijnlijke darmen hebben. Maar misschien dat het bij jouw uit in bronchitis.

  Ademwerk, mindfulness en psychodynamische therapie richten zich op het ontladen van opgekropte emoties, wat kan leiden tot verlichting van fysieke klachten.

  Inzicht en Energie: De Voordelen van Therapeutische Technieken

  Inzicht verwerven door Psychodynamische Therapie

  Psychodynamische therapie stelt ons in staat om inzicht te krijgen in onze diepgewortelde overtuigingen, gedragingen en patronen die voortkomen uit trauma. Door deze patronen te begrijpen, kunnen we ze effectief aanpakken en positieve veranderingen teweegbrengen in ons leven.

  Meer Energie: Trauma en de Vrijlating van Blokkades

  Trauma kan ons energieniveau aanzienlijk beïnvloeden, waardoor we ons vaak uitgeput voelen. Psychodynamische therapie, in combinatie met ademwerk, hypnose, NLP, mindfulness, etc., helpt bij het loslaten van emotionele blokkades, waardoor we meer energie krijgen en veerkrachtiger worden.

  EMDR en Hypnose: Gerichte Technieken voor Traumaverwerking

  Door psychodynamische therapie kunnen technieken zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en hypnose bijdragen aan effectieve traumaverwerking. Deze gerichte benaderingen helpen bij het verminderen van angst en het loslaten van trauma-gebonden herinneringen.

  Door de tools psychodynamisch in te zetten krijg je een verdieping van het helingsproces wat heel effectief is.

  Omarm je innerlijk kind

  Op weg naar Heling: De Kracht van Veiligheid en Therapeutische Ondersteuning

  Veilig Voelen in Therapie – Zwolle en Raalte

  Een veilige therapeutische omgeving is essentieel voor het succesvol verwerken van trauma. Psychodynamische therapie, hypnose, EMDR, NLP, ademwerk en mindfulness bieden een empathische en ondersteunende setting waarin cliënten zich vrij voelen om hun diepste emoties te uiten en te helen.

  Het Belang van Innerlijk Kindwerk

  Het innerlijk kindwerk is een cruciaal onderdeel van psychodynamische therapie, waarbij we het gekwetste kind binnenin erkennen en verzorgen. Door het innerlijke kind te helen, kunnen we oude wonden genezen en gezonde relaties met onszelf en anderen opbouwen.

  Een Nieuw Perspectief: Op weg naar Heling

  De combinatie van psychodynamische therapie, ademwerk, mindfulness, EMDR en hypnose biedt een holistische benadering van trauma-verwerking en heling. Het biedt cliënten de mogelijkheid om hun verleden te begrijpen, emotionele blokkades los te laten en een nieuw perspectief te creëren, zodat ze met hernieuwde veerkracht en energie hun leven kunnen leiden.

  Oorzaken van Trauma's: Een Inzichtelijke Blik

   

  Trauma’s kunnen worden veroorzaakt door verschillende ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen die een diepe emotionele impact achterlaten. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van trauma:

  1. Fysiek Misbruik en Geweld: Het ervaren van fysiek misbruik of het slachtoffer worden van geweld, zoals mishandeling, aanval of oorlogsconflicten, kan leiden tot traumatische reacties.

  2. Emotioneel Misbruik: Langdurig emotioneel misbruik, zoals vernedering, constante kritiek of emotionele verwaarlozing, kan diepe emotionele wonden veroorzaken.

  3. Verlies en Rouw: Het verliezen van een dierbare door overlijden, scheiding of andere vormen van verlies kan traumatisch zijn en hevige rouwreacties veroorzaken.

  4. Ongeval of Natuurrampen: Het doormaken van een ernstig ongeval of het overleven van een natuurramp kan psychologisch trauma veroorzaken.

  5. Seksueel Misbruik en Geweld: Seksueel misbruik, aanranding of verkrachting kan diepgaande gevolgen hebben en leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS).

  6. Chronische Stress en Ontbering: Langdurige blootstelling aan stressvolle situaties, zoals armoede, huiselijk geweld of onveilige omgevingen, kan een cumulatief traumatisch effect hebben.

  7. Medische Trauma’s: Ernstige medische procedures, levensbedreigende ziekten of ongevallen met blijvende gevolgen kunnen traumatische ervaringen zijn.

  8. Oorlog en Conflict: Deelname aan oorlogsconflicten, militaire inzet of getuige zijn van geweld tijdens conflicten kan diep ingrijpende trauma’s veroorzaken.

  9. Verwaarlozing en Mishandeling in de Kindertijd: Trauma’s die in de kindertijd worden ervaren, zoals verwaarlozing of fysiek en seksueel misbruik, kunnen een langdurige impact hebben op de emotionele ontwikkeling.

  10. Intense Angst en Bedreigende Situaties: Het ervaren van intense angst en bedreigende situaties, zoals gijzelingen of ernstige dreigingen, kan traumatische gevolgen hebben.

  Het begrijpen van de oorzaken van trauma is essentieel om gepaste therapeutische benaderingen te bieden en mensen te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken en te helen. Psychodynamische therapie, ademwerk, mindfulness, EMDR en hypnose zijn enkele van de effectieve methoden die worden gebruikt om mensen te ondersteunen bij hun traumaverwerking en het herstel van hun welzijn.

  Praktische informatie

  Dagen

  Van di, wo, do, za (Zwolle en Raalte)

  Tijdstip

  Van 9.00 tot 18.30 uur

  Online

  Ook mogelijk (niet bij alle tools)

  De ervaring van anderen

  Waar kan ik je mee helpen?

  Als je iets over mij wil weten? Klik hier.

  Nicolette van der Valk

  Psychodynamisch therapeut.

  Wat is psychodynamische therapie?
  Dat is therapie waar ik (als therapeut) kan putten uit heel veel therapievormen. Een aantal vormen zijn EMDR, hypntherapy-, systemische therapie en familieopstelling, regressietherapie, NLP, voeding en nog veel meer. Geen tas vol maar een koffer vol tools.
  Zo kan ik per persoon en per situatie een combinatie op maat maken die werkt.

  Het heeft mij altijd geboeid hoe mensen denken en wat hen beweegt. Mijn liefde voor psychologie en vitaliteit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen. Verandering in leefstijl en focus hebben mij geholpen mijn klachten te overwinnen, waarna het mijn missie is geworden om ook anderen te helpen.

  Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

  Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

  Neem dan gerust contact met me op.
  Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

  Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

  Scroll naar top

  Afspraakplanner

  InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders