De meerwaarde van Ademwerk Therapie > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Inhoudsopgaven
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Ademwerk Therapie:
  Een Diepgaande Uitleg

  Zwolle en Raalte

  Ademtherapie is een krachtige benadering binnen psychodynamische en trauma therapie. Deze vorm van therapie richt zich op de bewuste ademhaling als sleutel tot het verkennen en verwerken van diepgewortelde gevoelens en trauma’s. Door middel van actieve ademhalingsoefeningen worden vastzittende emoties losgemaakt en komt er ruimte voor heling.

  In adem therapie wordt de nadruk gelegd op het bewust ademen. Cliënten ervaren een dieper begrip van hun eigen ademhalingspatronen en de relatie met hun emotionele welzijn. Door het activeren van de ademhaling wordt het mogelijk om diep verborgen emoties naar de oppervlakte te brengen. Dit is een essentiële stap in het proces van psychodynamische en trauma therapie.

  De integratie van Ademwerk in trauma therapie

  Psychodynamische therapie, Trauma therapie en Hypnose:

  De meerwaarde van ademwerk therapie in de context van trauma therapie is opmerkelijk. Het stelt cliënten in staat om op een veilige manier in contact te komen met onderdrukte herinneringen en emotionele pijn. Ademwerk vergemakkelijkt het proces van het loslaten van trauma op een dieper niveau, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor duurzame genezing.

  Hypnose therapie, EMDR en andere technieken kunnen effectief worden geïntegreerd met ademwerk om een holistische benadering van trauma therapie te bieden. Door bewust te ademen, kan het zenuwstelsel worden gereguleerd, wat een positieve invloed heeft op het verwerken van traumatische ervaringen.

  Ademtherapie:
  Een doorbraak in emotionele heling

  De cruciale vraag is: Wat is de meerwaarde van ademtherapie? De meerwaarde ligt in het vermogen om op een directe manier verbinding te maken met diepliggende gevoelens en deze te transformeren. Ademwerk biedt een actieve en dynamische benadering van emotionele heling, waardoor cliënten op een dieper niveau in contact komen met zichzelf.

  In een tijd waarin de zoektocht naar effectieve therapieën essentieel is, blijkt ademwerk een waardevolle aanvulling te zijn op psychodynamische en trauma therapieën. De bewuste ademhaling opent de deur naar emotionele bevrijding en draagt bij aan een holistisch welzijn.

  5 redenen om ademtherapie in te zetten zijn:

  Zwolle en Raalte

  1. Diepgaande emotionele ontlading: Ademtherapie biedt een unieke benadering om diepgewortelde emoties los te laten. Door bewuste ademhalingsoefeningen kunnen cliënten spanningen in het lichaam identificeren en loslaten. Daardoor ontstaat er ruimte voor emotionele ontlading. Deze diepgaande emotionele release kan leiden tot een bevrijdend gevoel en het verminderen van opgekropte emoties.

  2. Verbeterde stressbeheersing: Een regelmatige beoefening van ademtherapie helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel, waardoor stressniveaus verminderen. Diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning. Dit draagt bij aan een verbeterd vermogen om met stressvolle situaties om te gaan en bevordert een gevoel van innerlijke rust.

  3. Traumaverwerking en heling: Ademtherapie is effectief gebleken bij de verwerking van trauma. Door gerichte ademhalingstechnieken kunnen cliënten op een veilige manier in contact komen met traumatische herinneringen. Het activeren van de ademhaling helpt bij het doorbreken van vastzittende patronen en opent de weg naar een diepere heling van emotionele wonden.

  4. Verhoogd bewustzijn van het lichaam: Een belangrijk aspect van ademtherapie is het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Cliënten leren luisteren naar de signalen van hun lichaam door middel van bewuste ademhaling. Dit bewustzijn bevordert niet alleen een gezonde ademhaling, maar ook een betere connectie met fysieke sensaties. Dit is essentieel voor het begrijpen en verwerken van emoties.

  5. Ondersteuning bij angst- en paniekstoornissen: Ademtherapie wordt vaak ingezet als een effectieve aanvullende behandeling voor angst- en paniekstoornissen. Door middel van ademhalingsoefeningen leren cliënten om controle te krijgen over hun ademhaling, wat directe verlichting kan bieden tijdens angstige momenten. Het bevorderen van een rustige ademhaling draagt bij aan het verminderen van angstsymptomen en het opbouwen van veerkracht.

  In het kort biedt ademtherapie een holistische benadering voor emotioneel welzijn, stressmanagement, traumaverwerking, lichaamsbewustzijn en ondersteuning bij angstgerelateerde uitdagingen.

  Het ontgrendelen van jeugdtrauma door ademtherapie

  Stel je een persoon voor, laten we hem Mark noemen, die in zijn jeugd is blootgesteld aan traumatische ervaringen. Deze gebeurtenissen hebben diepe emotionele littekens achtergelaten die zijn levenskwaliteit beïnvloeden. Door het vastzetten van deze emoties in zijn lichaam heeft Mark moeite met het uiten van zijn gevoelens en ervaart hij frequente stress en angst.

  Met ademtherapie begint Mark aan een reis van zelfontdekking en heling. Tijdens de ademsessies leert hij bewust te ademen en wordt hij zich geleidelijk bewust van de spanningen in zijn lichaam. Zijn basisspierspanning is, in een voor hem ontspannen toestand, hoog. De ademhalingsoefeningen activeren de vastzittende emoties diep van binnen. Mark begint te voelen wat hij jarenlang heeft onderdrukt.

  In een veilige therapeutische omgeving begeleidt de ademtherapeut / ademcoach (Nicolette van der Valk) Mark bij het verkennen van deze opgekropte emoties. Terwijl Mark diep ademt, voelt hij de beklemming in zijn borst verminderen. Langzaam maar zeker komen vergeten herinneringen aan zijn jeugd naar boven. Deze bewuste ademhaling opent de deur naar de emotionele lagen die zijn trauma hebben afgeschermd.

  Mark ervaart een gevoel van bevrijding wanneer hij, ondersteund door de ademtherapeut / ademcoach, deze emoties laat stromen. De ademhaling fungeert als een brug tussen zijn bewuste geest en zijn opgeslagen trauma. Het onbewuste, waardoor de emotionele blokkades geleidelijk worden ontsloten. Mark begint te begrijpen dat zijn ademhaling een sleutelrol speelt bij het loslaten van de vastgezette emoties die zijn welzijn belemmeren. Ook kan hij de ademtechniek toepassen in stressvolle situaties, bijvoorbeeld tijdens een paniekaanval of in periodes van intense stress.

  Naarmate Mark doorgaat met ademtherapie, merkt hij een verschuiving in zijn emotionele toestand. De eens verstikkende herinneringen worden geleidelijk aan minder belastend. Zijn vermogen om emoties te uiten verbetert, en hij ervaart een grotere veerkracht bij het omgaan met stressvolle situaties. Door de helende kracht van ademtherapie ontdekt Mark dat hij niet langer gegijzeld wordt door zijn jeugdtrauma, maar in plaats daarvan een pad vindt naar emotionele bevrijding en herstel.

  Praktische informatie

  Dagen

  Van di, wo, do, za (Zwolle en Raalte)

  Tijdstip

  Van 9.00 tot 18.30 uur

  Online

  Ook mogelijk (niet bij alle tools)

  De ervaring van anderen

  Waar kan ik je mee helpen?

  Als je iets over mij wil weten? Klik hier.

  Nicolette van der Valk

  Psychodynamisch therapeut.

  Wat is psychodynamische therapie?
  Dat is therapie waar ik (als therapeut) kan putten uit heel veel therapievormen. Een aantal vormen zijn EMDR, hypntherapy-, systemische therapie en familieopstelling, regressietherapie, NLP, voeding en nog veel meer. Geen tas vol maar een koffer vol tools.
  Zo kan ik per persoon en per situatie een combinatie op maat maken die werkt.

  Het heeft mij altijd geboeid hoe mensen denken en wat hen beweegt. Mijn liefde voor psychologie en vitaliteit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen. Verandering in leefstijl en focus hebben mij geholpen mijn klachten te overwinnen, waarna het mijn missie is geworden om ook anderen te helpen.

  Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

  Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

  Neem dan gerust contact met me op.
  Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

  Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

  Scroll naar top

  Afspraakplanner

  InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders