Familieopstelling en Systemische therapie
Inzicht in Patronen en Relaties
Waarom kiezen voor Nicolette?
Veiligheid

Ik vind het belangrijk dat jij je veilig bij mij voelt. Daardoor kun jij je makkelijker openen en komen wij gemakkelijker bij de ‘kern’. Zo achterhalen we waar het ‘echt’ om draait. 

Open communicatie en transparantie

Ik hou van open communicatie en vooral transparantie. Als er iets is, kun je dat altijd tegen mij zeggen. En ook geef ik zelf aan als ik wat zie, want zo komen we samen tot je doel.

Luisterend oor

Ik luister naar je en stem mijn manier van werken daarop af. Ik stel je therapeutische vragen waardoor je zelf met een passende oplossing komt.

Maatwerk

Jij bent uniek, met je eigen rugzak. Ik zorg dan ook voor een op maat gemaakt behandeltraject dat echt voor je werkt.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een therapeutische techniek. Deze methode is ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het biedt een manier om onbewuste familiepatronen en dynamieken zichtbaar te maken door deze letterlijk en figuurlijk op te stellen in de ruimte. De oorsprongen van familieopstellingen liggen in Zuid-Afrika, maar de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger introduceerde de methode in de westerse wereld, waar het sindsdien aan populariteit heeft gewonnen.

Tijdens een opstelling worden persoonlijke vragen en patronen binnen een gezinssysteem onderzocht. Dit gebeurt door het opstellen van zogenaamde representanten, die kunnen bestaan uit andere deelnemers of materialen, om verschillende leden van het familiesysteem te vertegenwoordigen.

De begeleider helpt deze verborgen dynamieken zichtbaar maken en creëert ruimte voor verandering. Het uiteindelijke doel is om niet direct zichtbare relaties en knelpunten tussen familieleden te herkennen en helpen inzicht te nemen.

Familieopstelling

Voor wie is een familieopstelling geschikt?

Familieopstellingen zijn nuttig voor mensen die vastlopen in bepaalde levenspatronen of steeds terugkerende negatieve gedachten hebben. Ze zijn bijzonder effectief voor degenen die moeite hebben met het verwerken van emoties of het omgaan met conflicten. Door de opstelling kunnen deze individuen nieuwe gedragingen ontwikkelen en een beter inzicht krijgen in hun persoonlijke belevingswereld.

Daarnaast kunnen familieopstellingen waardevol zijn voor mensen die:

  • hun relatie met autoriteit willen verbeteren

  • zich eenzaam voelen en een gebrek aan verbinding met andere mensen ervaren

  • hun plek en rol binnen hun gezin van herkomst willen begrijpen

Een familieopstelling kun verhelderend zijn voor deze situaties.

Zelfs als je al in therapie bent, kan deze methode een waardevolle aanvulling bieden.

Hoe werkt een Groeps-familieopstelling?

Een familieopstelling begint met de vragende deelnemer die een specifieke vraag formuleert en representanten kiest uit de groep, onder begeleiding van een therapeut. Deze representanten staan voor verschillende elementen die gerelateerd zijn aan de vraag van de deelnemer. De vraagsteller geeft de representanten een plek in de ruimte, wat een visualisatie van de dynamieken binnen het familiesysteem mogelijk maakt.

Tijdens de opstelling kunnen de representanten praten, bewegen en elkaar aanraken. Ze kunnen zelfs de gedachten en emoties ervaren van de mensen die zij vertegenwoordigen, zonder voorafgaande kennis van hun situatie. Dit biedt een diepgaand inzicht in hoe de verschillende elementen van het systeem zich ten opzichte van elkaar verhouden en welke eventuele knelpunten daartussen bestaan, en dit alles gebeurt in beweging met de representanten beweging. Dit proces kan worden gezien als een vorm van systemisch werk.

Er zijn verschillende methoden om een opstelling uit te voeren. Bij gebruik van materialen, zoals poppetjes of vloerankers, wordt een laagdrempeliger benadering gehanteerd die minder emotioneel belastend is voor de deelnemers. Bij gebruik van levende representanten kunnen diepere emoties en interacties naar boven komen, wat een intensere ervaring biedt.

Momenteel geef ik alleen individuele sessie van familieopstelling.

Verschillende vormen van familieopstellingen

Er zijn diverse vormen van familieopstellingen, elk met hun eigen unieke voordelen en toepassingen. Groepsopstellingen maken gebruik van mensen uit een therapiegroep als vervangers voor familieleden, wat meer interactie en emotionele diepgang kan bieden. Individueel maken individuele opstellingen vaak gebruik van materialen zoals poppetjes of vloerankers, wat een toegankelijkere manier kan zijn om een probleem te verkennen, vooral voor een eerste ervaring.

Daarnaast kunnen familieopstellingen ook plaatsvinden in de vorm van organisatie- of traumaopstellingen, elk met hun eigen focus en methodiek. Ongeacht de vorm, helpt een familieopstelling bij het visualiseren van onbewuste familiedynamieken die invloed hebben op persoonlijke vraagstukken. Dit biedt nieuw perspectief en helpt bij het herkennen en oplossen van knelpunten in het dagelijks leven.

Direct een afspraak inplannen?
Relatietherapie of individuele therapie
Groepstraining - Familieopstelling
Representant en Vraagsteller

Familieopstellingen in een groep zijn een krachtige methode om inzicht te krijgen in verborgen dynamieken binnen familiesystemen. Deze methode, ontwikkeld door Bert Hellinger, helpt deelnemers om onbewuste patronen en verstrikkingen die binnen de familie aanwezig zijn, aan het licht te brengen. Het doel is om balans en harmonie te herstellen, zodat de betrokkenen meer vrijheid en innerlijke rust ervaren.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling vindt meestal plaats in een groep. Eén deelnemer kiest een specifieke vraag of probleem dat hij of zij wil onderzoeken. Andere groepsleden worden gevraagd om familieleden of belangrijke personen in het systeem te representeren. Zij worden intuïtief in de ruimte geplaatst, waarbij de representanten gevoelens, gedragingen en relaties van de echte personen in het systeem weerspiegelen.

Effecten van een familieopstelling in een groep

De kracht van een familieopstelling in een groep ligt in de dynamiek die tussen de representanten ontstaat. Omdat representanten vaak gevoelens en inzichten ervaren die ze niet eerder hadden, kunnen verborgen relaties, loyaliteiten en spanningen zichtbaar worden. Deze inzichten kunnen zeer confronterend zijn, maar bieden tegelijkertijd ook ruimte voor heling. Veel deelnemers ervaren een diepe emotionele ontlading en krijgen meer helderheid over hoe hun familiegeschiedenis hun huidige leven beïnvloedt.

Een groepsopstelling kan ook helend werken voor de representanten zelf. Hoewel zij een rol spelen in de opstelling van een ander, voelen zij vaak een persoonlijke connectie met wat er gebeurt, wat kan leiden tot hun eigen inzichten en heling.

Waarom kiezen voor een familieopstelling in een groep?

Familieopstellingen in een groep bieden een unieke ervaring van verbondenheid en herkenning. Het delen van een veilige ruimte met anderen en het herkennen van overeenkomsten in elkaars systemen kan een diepgaand gevoel van steun en begrip geven. Het is een effectieve manier om blokkades op te heffen, familiepatronen te doorbreken en weer in balans te komen met jezelf en je omgeving.

Systemische therapie behandeling

Elke psychodynamische behandeling is anders. Globaal zijn er een aantal sessies die we samen doorlopen.

Telefonisch contact

Middels een telefoongesprek bespreken we de eerste dingen en kun jij de vragen die je hebt stellen. Samen ervaren we of de klik én het goede gevoel er is.

Intakegesprek

Door middel van een intakegesprek leren wij elkaar kennen. Waar loop je tegenaan en waar kan en mag ik je bij helpen? Door verdiepende vraagstellingen komt de onderliggende klacht omhoog. De kern is waar het daadwerkelijk over gaat.

Vervolgconsult

Er volgen zoveel vervolgsessies als nodig zijn. Wanneer jij het gevoel hebt dat je het weer alleen kunt of mij niet meer nodig hebt, dan sluiten we het samen goed af.

Wat levert een familieopstelling op?

Een familieopstelling kan veel opleveren. Het biedt inzicht in de geschiedenis van het familiesysteem en hoe deze geschiedenis nieuwe patronen kan creëren. Door onbewuste processen en patronen zichtbaar te maken, leidt het tot inzichten en emotionele verlichting. Dit kan helpen bij het oplossen van conflicten, het beëindigen van destructief gedrag en het vinden van oplossingen voor trauma’s.

Daarnaast helpt een familieopstelling om jezelf en anderen beter te begrijpen, en om hardnekkige patronen te doorbreken. Het kan ook specifieke vragen over de gedragingen en emoties van kinderen verder onderzoeken, wat bijdraagt aan een beter begrip en meer harmonie binnen het gezin.

Familieopstelling

Voorbeelden van vragen waarbij een familieopstelling helpt

Familieopstellingen kunnen helpen bij een breed scala aan vraagstukken. Ze kunnen bijvoorbeeld de weg vrijmaken voor het overwinnen van herhaalde problemen in relaties en levenssituaties. Door inzicht te bieden in transgenerationele trauma’s die van de ene generatie op de andere worden overgedragen, kunnen familieopstellingen diepgaande veranderingen teweegbrengen.

Daarnaast kunnen ze helpen bij het identificeren van onbewuste oorzaken van gedrag en emotionele blokkades. Het visueel en emotioneel ervaren van deze knelpunten kan leiden tot meer begrip en acceptatie van persoonlijke en relationele dynamieken. Dit maakt familieopstellingen een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en heling.

Ook andere therapievormen naast Systemische therapie

Tijdens ons intakegesprek vraag ik je altijd of je openstaat voor alle therapiesoorten. Het kan namelijk zijn dat b.v. systemische therapie niet voldoende is om van jouw trauma af te komen.

Ook kan het zijn dat andere vormen van therapie of combinaties van twee je beter kunnen helpen. Dit bespreek ik dan ook graag met je. Bij sommige gebeurtenissen is het belangrijk om te kijken waar iets vandaan komt en het bijvoorbeeld te helen in je jeugd.

Therapievormen die ik aanbied zijn: 

Wil je meer weten over de technieken die ik gebruik? Lees hier dan verder! 

De rol van de begeleider bij groepsopstellingen

De rol van de begeleider in een familieopstelling is cruciaal. De begeleider stelt vragen om onbewuste patronen en dynamieken in het familiesysteem zichtbaar te maken en deelnemers te begeleiden bij het verkennen van mogelijke veranderingen. Ze creëren een veilige omgeving waarin deelnemers zich vrij voelen om hun ervaringen en emoties te delen.

Daarnaast vraagt de begeleider vaak naar de gevoelens van de representanten om de dynamiek van het familiesysteem beter te begrijpen. Ze kunnen zowel met representanten als met materialen werken om deze dynamieken te onderzoeken en nieuwe inzichten te bieden. Dit maakt de begeleider een onmisbare schakel in het proces van familieopstellingen.

Emotionele verwerking tijdens een familieopstelling

Tijdens een familieopstelling kunnen representanten intense emoties ervaren, zoals:

  • angst

  • verdriet

  • blijdschap

  • onbehagen

Deze emoties helpen om verborgen pijn en verwachtingen te verwerken, wat essentieel is voor de heling van de deelnemer. Onuitgesproken verwachtingen en weggestopte pijn kunnen naar boven komen, wat soms intens kan zijn maar ook bevrijdend werkt.

Na de therapeutische sessie is nazorg belangrijk om deelnemers te helpen bij het verwerken van de inzichten en emoties die naar voren zijn gekomen. Het is nuttig om tijd voor zelfreflectie te nemen en begeleiding van de therapeut te zoeken om de verworven inzichten te integreren in het dagelijks leven.

Het wetende veld

Het concept van het ‘wetende veld’ werd geïntroduceerd door Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen. Dit veld is de ruimte waarin de representanten worden opgesteld en waarin zij de emoties van degenen die zij vertegenwoordigen kunnen ervaren. Het wetende veld bevat een collectief weten dat voorbijgaat aan de individuele ervaringen van de representanten.

De werking van het wetende veld heeft overeenkomsten met het wetenschappelijk concept van morfogenetische velden, waarbij organismen met elkaar verbonden zijn in een onzichtbaar netwerk. Dit maakt het mogelijk om diepere oorzaken van gedrag en emoties te onderzoeken en nieuwe inzichten te verkrijgen die anders verborgen zouden blijven.

Zijn familieopstellingen veilig?

Familieopstellingen zijn veilig, mits ze professioneel worden begeleid. Een goed opgeleide begeleider weet hoe hij of zij de sessie moet leiden zonder de deelnemers onbedoeld te belasten. Hoewel een opstelling veel emotie kan losmaken en ruimte biedt voor alles wat gezien wil worden, is dit deel van het proces en draagt het bij aan de heling.

Het is belangrijk dat de begeleider een veilige omgeving creëert waarin deelnemers zich vrij voelen om hun diepste gevoelens en ervaringen te delen. Dit maakt familieopstellingen een veilige en effectieve therapeutische methode.

Kosten Systemische therapie (niet in een groep)

Particulier – Ik werk op basis van een vast uurtarief van € 90,00 (btw-vrij).

Ik start standaard met een intakegesprek (60 min.). Gaan we starten met de sessies, dan kun je rekening houden met 1 uur per sessie.

Afspraken kunnen tot 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden wordt 1 sessie-uur in rekening gebracht. De rekening kan met de pin of contant betaald worden.

Declareren bij de zorgverzekeraar

De praktijk heeft geen contract afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat je na elke behandeling een factuur ontvangt en deze zelf moet betalen. Je kunt pinnen of contant bij me afrekenen. 

Na de betaling is het mogelijk om deze in te dienen bij je eigen zorgverzekeraar. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kan dat leiden tot lagere restitutietarieven. 

Neem zelf contact met je zorgverzekeraar op of je er voor verzekerd bent of niet. Zo kom je nooit voor onverwachte hoge kosten te staan.

Zakelijk – Ik werk op basis van een vast uurtarief van € 115,00 (btw-vrij).

Voor zakelijke trajecten zijn maatwerkoffertes mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

Ik start standaard met een intakegesprek (60 min.). Gaan we starten met de sessies, dan kun je rekening houden met 1 uur per sessie.

Afspraken kunnen tot 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden wordt 1 sessie-uur in rekening gebracht. De rekening kan met de pin of contant betaald worden.

Wanneer heb je een familieopstelling nodig?

Een familieopstelling kan nuttig zijn als je vaak tegen problemen op werk aanloopt of moeite hebt met relaties. Ze zijn ook effectief voor het onderzoeken en aanpakken van onbewuste patronen en verbindingen in je levenssysteem. Dit maakt familieopstellingen een waardevol hulpmiddel voor persoonlijke groei en heling.

Daarnaast kunnen familieopstellingen helpen bij vragen over gezondheid of bij terugkerende thema’s waarin je wilt groeien. Ze zijn niet beperkt tot familiekwesties; ook vragen over organisaties of andere sociale contexten kunnen aan bod komen.

Samenvatting

Familieopstellingen bieden een unieke en diepgaande manier om de verborgen dynamieken en patronen binnen je familiesysteem te verkennen. Door het visueel en emotioneel ervaren van deze dynamieken, krijg je nieuwe inzichten die bijdragen aan persoonlijke groei en heling. De rol van de begeleider is hierbij cruciaal, evenals de voorbereiding en nazorg.

Of je nu worstelt met relatieproblemen, emotionele blokkades of terugkerende thema’s in je leven, familieopstellingen kunnen je helpen om de diepere oorzaken te begrijpen en verandering te bewerkstelligen. Overweeg deze methode als je op zoek bent naar een effectieve manier om jezelf en je relaties beter te begrijpen.

De ervaring van anderen

Veelgestelde vragen over Familieopstelling en Systemische therapie

Een familieopstelling is een therapeutische methode ontwikkeld door Bert Hellinger, die inzicht biedt in onbewuste familiepatronen door het opstellen van representanten voor familieleden. Deze techniek maakt het mogelijk om diepere dynamieken binnen de familie te verkennen en te begrijpen.

Familieopstellingen zijn geschikt voor iedereen die vastloopt in levenspatronen, emotionele moeilijkheden ervaart of zijn plaats binnen het gezin van herkomst wil begrijpen. Het biedt waardevolle inzichten voor zowel persoonlijke ontwikkeling als het verbeteren van relaties.

Een familieopstelling werkt door een deelnemer die een vraag stelt en representanten kiest om de dynamieken van het familiesysteem te verkennen. Deze representanten worden in de ruimte geplaatst, zodat de onderliggende verhoudingen en interacties zichtbaar en voelbaar worden.

Familieopstellingen leveren waardevolle inzichten in de dynamiek en geschiedenis van het familiesysteem, waardoor onbewuste processen en patronen zichtbaar worden en conflicten en trauma’s kunnen worden opgelost.

Familieopstellingen zijn veilig wanneer ze worden geleid door een professioneel en goed opgeleid begeleider, die zorgt voor een zorgvuldige en ondersteunende sfeer. Dit voorkomt dat deelnemers onbedoeld emotioneel worden belast.

Op zoek naar Familieopstelling en Systemische therapie?
In Zwolle of Raalte?

Ik wil je heel graag helpen om weer met zelfliefde, gezond en vol energie in het leven te staan.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders