Relatietherapie Zwolle en Raalte

Relatie therapie voor meer Verbinding en Begrip

Relatietherapie kan een oplossing zijn voor koppels die worstelen met hun relatie.

Benieuwd wat relatietherapie is en hoe het kan helpen? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten.

Belangrijkste Punten

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van therapie gericht op het verminderen van conflicten en communicatieproblemen in relaties. Het helpt bij het oplossen van problemen die zich keer op keer voordoen en biedt een veilige ruimte voor koppels om hun gevoelens en behoeften te uiten. Door het verbeteren van de communicatie kunnen koppels beter met elkaar praten en elkaar echt begrijpen.

Tijdens relatietherapie leren koppels veel over zichzelf en over hoe ze effectiever kunnen communiceren. Dit helpt niet alleen bij het oplossen van huidige problemen, maar ook bij het voorkomen van toekomstige conflicten. Relatietherapie biedt tools en technieken die koppels kunnen gebruiken om hun relatie te versterken en vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

Een van de belangrijkste aspecten van relatietherapie is communicatie. Goede communicatie is essentieel voor wederzijds begrip en respect, en het helpt om misverstanden en conflicten te voorkomen. Door beter te leren luisteren en praten, kunnen koppels hun relatie verbeteren en een sterkere band opbouwen.

Waarom kiezen voor Nicolette?
Veiligheid

Ik vind het belangrijk dat jij je veilig bij mij voelt. Daardoor kun jij je makkelijker openen en komen wij gemakkelijker bij de ‘kern’. Zo achterhalen we waar het ‘echt’ om draait. 

Open communicatie en transparantie

Ik houd van open communicatie en vooral transparantie. Als er iets is, kun je dat altijd tegen mij zeggen. Zelf zal ik het ook aangeven als ik wat zie, want zo komen we samen tot je doel.

Luisterend oor

Ik luister naar je en stem mijn manier van werken daarop af. Ik stel je therapeutische vragen waardoor je zelf met een passende oplossing komt.

Maatwerk

Jij bent uniek, met je eigen rugzak. Ik zorg dan ook voor een op maat gemaakt behandeltraject dat echt voor je werkt.

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie maakt gebruik van verschillende benaderingen om koppels te helpen hun problemen op te lossen. Een van de meest gebruikte methoden is cognitieve gedragstherapie, waarbij koppels leren om destructieve gedachten te herkennen en te transformeren. Dit helpt hen om positiever met elkaar om te gaan en gezonde interacties te ontwikkelen.

Tijdens de therapie begint men vaak met het verkennen van de relatiegeschiedenis en de actuele problemen waar het koppel mee te maken heeft. Na de eerste sessie stelt het koppel en de therapeut specifieke doelen om de situatie te verbeteren. Dit kan variëren van het verbeteren van de communicatie tot het ontwikkelen van strategieën om conflicten op te lossen.

Er zijn verschillende benaderingen binnen de relatietherapie, zoals systemisch werken en Emotionally Focused Therapy (EFT). Systemisch werken richt zich op de interacties binnen het hele familiesysteem, terwijl EFT zich richt op het versterken van de emotionele verbinding tussen partners. Laten we dieper ingaan op deze methoden in de volgende subsecties.

Relatietherapie met de focus op elkaars gevoelens

Systemisch werken in relatietherapie

Systemisch werken focust op de interacties en afhankelijkheden binnen een relatie. Het bekijkt problemen binnen de context van persoonlijke en relationele geschiedenis, waardoor koppels inzicht krijgen in de onderliggende dynamieken die hun relatie beïnvloeden. Dit kan helpen om verborgen loyaliteiten en verstrikkingen zichtbaar te maken.

Familieopstellingen zijn een belangrijk onderdeel van systemisch werken. Ze kunnen verborgen dynamieken en patronen binnen een relatie onthullen, wat leidt tot nieuwe inzichten en mogelijkheden voor verandering in het dagelijks leven. Familieopstelling werkt.

Door deze terugkerende patronen te herkennen, kunnen koppels werken aan het doorbreken van ongezonde interacties en het opbouwen van een gezonde relatie, terwijl ze ook onbewuste patronen onder ogen zien.

Cognitieve gedragstherapie in relatietherapie

Cognitieve gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedrag. Koppels leren om destructieve gedachten te herkennen en te transformeren, wat hen helpt om positiever met elkaar om te gaan en gezonde interacties te ontwikkelen.

Door deze destructieve gedachten te transformeren, bevordert cognitieve gedragstherapie positieve veranderingen in de relatie. Dit leidt tot een sterkere band tussen partners en helpt hen bij het opbouwen van een gezondere en gelukkiger relatie.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Emotionally Focused Therapy (EFT) is gericht op het versterken van de emotionele verbinding tussen partners door onderliggende emoties en behoeften aan te pakken. Deze methode is gebaseerd op hechtingstheorie, die stelt dat mensen beter functioneren in emotionele verbindingen met geliefden.

EFT helpt partners elkaars gevoelens beter te begrijpen door het delen van hun innerlijke gevoelens en behoeften. Deze therapie begrijpt kan helpen bij problemen zoals ruzies en het verdwijnen van liefde en intimiteit, en krijgt steeds meer aandacht in Nederland.

Werkwijze relatietherapie

Elke relatietherapie sessie is anders. Globaal zijn er een aantal sessies die we samen doorlopen.

Telefonisch contact

Middels een telefoongesprek bespreken we de eerste dingen en kun jij de vragen die je hebt stellen. Samen ervaren we of de klik én het goede gevoel er is.

Intakegesprek

Door middel van een intakegesprek leren wij elkaar kennen. Waar loop je tegenaan en waar kan en mag ik je bij helpen? Door verdiepende vraagstellingen komt de onderliggende klacht omhoog. De kern is waar het daadwerkelijk over gaat.

Vervolgconsult

Er volgen zoveel vervolgsessies als nodig zijn. Als jullie het gevoel hebben dat jullie het alleen kunnen en mij niet meer nodig hebben, dan sluiten we de relatietherapie samen goed af.

Wanneer heb je relatietherapie nodig?

Relatietherapie kan worden ingeschakeld wanneer er ernstige problemen zijn in de relatie of wanneer de draagkracht van een of meer betrokkenen wordt overschreden. Bijvoorbeeld, wanneer partners zelf niet meer gelukkig zijn en de thuisomgeving niet als veilig aanvoelt.

Stress en druk door financiële problemen of werkgerelateerde zaken kunnen ook aanleiding zijn voor het zoeken naar relatietherapie. Veranderingen zoals een ongewenste zwangerschap of opvoedingsstress kunnen de noodzaak voor relatietherapie versterken.

Relatietherapie wordt vaak overwogen wanneer koppels negatieve interactiepatronen ervaren en de communicatie verstoord is. Bij voortdurende ongelukkigheid, stress in de relatie of bij herhaaldelijke problemen zonder resolutie is het tijd om naar een relatietherapeut te stappen.

Relatieproblemen fucus op gezonde relatie

De voordelen van relatietherapie

Relatietherapie helpt partners duidelijk hun gevoelens, behoeften en verwachtingen te uiten. Onderzoek toont aan dat relatietherapie effectief is in het verbeteren van communicatie en het herstellen van vertrouwen tussen partners.

Het bevordert de emotionele verbondenheid door het delen van kwetsbaarheden en gezamenlijke groei. Therapie kan ook helpen om fysieke intimiteit te herstellen door openhartige gesprekken over deze onderwerpen.

Daarnaast kan relatietherapie helpen om diepere inzichten in zowel de relatie als de persoonlijke dynamieken van elk individu te verkrijgen. Onderzoek toont aan dat relatietherapie de tevredenheid van stellen aanzienlijk kan verhogen en destructieve relatiepatronen kan doorbreken.

Communicatieproblemen

Communicatieproblemen ontstaan vaak door misverstanden en onvervulde behoeften. Deze problemen kunnen leiden tot spanningen en conflicten binnen de relatie. Relatietherapie richt zich op het verbeteren van communicatie door partners te helpen elkaar beter te begrijpen en verwachtingen en behoeften duidelijk te bespreken.

Het ontwikkelen van luistervaardigheden en effectieve conflictoplossing zijn cruciale onderdelen van relatietherapie die bijdragen aan een gezondere relatie. Door beter te leren communiceren, kunnen partners misverstanden voorkomen en een sterkere emotionele band opbouwen.

Emotionele verbinding

Individuele relatietherapie

Individuele relatietherapie is nuttig als de partner nog niet openstaat voor therapie. Het doel is om te onderzoeken of de relatie bij je past en hoe je de partner kunt betrekken.

De aanpak in individuele relatietherapie wordt afgestemd op jouw situatie en behoeften. Dit biedt een kans om aan persoonlijke groei te werken en tegelijkertijd de relatie te verbeteren.

Online relatietherapie

Online relatietherapie is een handige optie voor koppels met een drukke agenda. Therapie via videobellen bespaart reistijd en is net zo effectief als sessies in een behandelkamer.

Het is vooral nuttig als het moeilijk is om geschikte momenten te vinden of bij problemen zoals kinderen. Echter, online sessies zijn niet altijd geschikt; fysiek bij elkaar zijn biedt vaak meer inzichten voor de therapeut.

Ik werk met verschillende technieken

Ik kan verschillende tools inzetten om jullie te helpen. Ik gebruik bijvoorbeeld communicatie (NLP) om elkaars belevingswereld te begrijpen. Jullie spreken allebei een andere taal. Op deze manier gaan jullie elkaars taal weer begrijpen. Maar ik gebruik ook systematische therapie, waardoor jullie inzichten krijgen in jullie eigen handelen en eigen oplossingen creëert. 

Daarnaast kan ik jullie de volgende technieken aanbieden: 

Wil je meer weten over de technieken die ik gebruik? Lees hier dan verder! 

Online Communicatietraining / relatietherapie

Online relatietherapie: flexibiliteit en gemak

Het belang van effectieve communicatie in relaties

Relatieproblemen zijn een uitdaging die veel koppels tegenkomen. Communicatie vormt de kern van elke gezonde relatie. Als jij en je partner merken dat er spanningen ontstaan of dat jullie elkaar niet goed begrijpen, is het tijd om actie te ondernemen.

Waarom deze training volgen?

Deze training is bedoeld voor koppels die merken dat er relatieproblemen ontstaan, maar die nog geen behoefte hebben aan relatietherapie. Het kan zijn dat jullie het gevoel hebben dat er iets moet gebeuren voordat de situatie verslechtert. Het goede nieuws is dat je met de juiste tools en vaardigheden veel relatieproblemen kunt aanpakken voordat ze onoverkomelijk worden.

Effectieve communicatie als sleutel tot succes

Effectieve communicatie is de sleutel tot het oplossen van veel relatieproblemen. Het stelt je in staat om open en eerlijk met elkaar te praten, emoties te begrijpen en compromissen te sluiten. Deze training richt zich op het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die in elke relatie kunnen ontstaan.

Wat kun je verwachten van deze training?

Tijdens deze training zul je leren hoe je actief kunt luisteren naar je partner, effectief kunt communiceren zonder verwijten, en manieren kunt ontdekken om conflicten op te lossen. We zullen je voorzien van praktische tips en technieken die je direct in je relatie kunt toepassen. Het doel is om de band tussen jou en je partner te versterken en samen te groeien als een sterk en veerkrachtig koppel.

Klaar om aan de slag te gaan?

Als je merkt dat er relatieproblemen zijn en je voelt dat er iets moet gebeuren voordat het erger wordt, is deze training de juiste stap voor jou. Je hoeft nog geen behoefte te hebben aan relatietherapie; deze training geeft je de tools om aan je relatie te werken op een manier die voor jullie beiden comfortabel is. Versterk je communicatievaardigheden en bouw aan een gezonde en gelukkige relatie. Het is nooit te laat om te investeren in de toekomst van jullie relatie.

Online relatietherapie: flexibiliteit en gemak

Voor diegenen die op zoek zijn naar een flexibelere optie, biedt online relatietherapie een uitkomst. Online relatietherapie via videocalls stelt partners in staat om met de therapeut te interacteren vanuit hun eigen huis, zonder de noodzaak om te reizen. Therapiesessies kunnen online geboekt worden met flexibele afspraaktijden, waaronder avonden en zaterdagen, waardoor het gemakkelijker is om therapie in te passen in een druk schema.

Bovendien kunnen videocall platformen die gespecialiseerd zijn in gezondheidszorg de privacy van cliënten garanderen in overeenstemming met privacywetgeving. Online relatietherapie biedt dus meer toegankelijkheid en privacy, doordat cliënten de therapie kunnen volgen vanuit het comfort van hun eigen huis.

Kosten relatietherapie

Particulier – Ik werk op basis van een vast uurtarief van € 52,50 per persoon (btw-vrij).

Wil je een sessie voor 3 (of meer) personen, neem dan even contact met me op voor de kosten.

Ik start standaard met een intakegesprek van 60 minuten. Daarna starten we met de sessies. De hoeveelheid hangt af van de grote van de casus.

Afspraken kunnen tot 48 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Bij niet tijdig afmelden wordt 1 sessie-uur in rekening gebracht. De rekening kan met de pin of contant betaald worden.

Declareren bij de zorgverzekeraar

Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Na elke therapiesessie dient er contant of per pin betaald te worden. De factuur wordt nagestuurd.

Wat doet een relatietherapeut?

Een relatietherapeut helpt koppels om naar elkaar te luisteren en empathisch te begrijpen. Het belangrijkste doel van een relatietherapeut is het verbeteren van communicatie, oplossen van conflicten en versterken van de relatie.

Therapeuten helpen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën voor het oplossen van conflicten en bieden praktische tools en technieken om communicatie te verbeteren. Daarnaast biedt de therapie ondersteuning in het proces van vergeving en het loslaten van oude pijn. Een therapeut helpt hierbij.

Een goede relatietherapeut kan een gepersonaliseerd therapieplan ontwikkelen dat gericht is op de unieke situatie van het stel.

Het eerste gesprek met een relatietherapeut

Het eerste gesprek met een relatietherapeut begint met een intakegesprek waarin de relatiegeschiedenis en huidige problemen worden besproken. Dit helpt de therapeut een goed beeld te krijgen van de dynamiek binnen de relatie.

Tijdens het eerste gesprek worden onderwerpen als relatiegeschiedenis, huidige uitdagingen en de geschiktheid van de therapeut besproken. Het doel van het eerste gesprek is om de basis te leggen voor de therapeutische werkzaamheden en om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen.

Resultaten van relatietherapie

Onderzoek toont aan dat relatietherapie effectief kan zijn in het verbeteren van relaties en het voorkomen van scheiding. Het helpt bij het herstel van verloren liefde en intimiteit, en kan de taakverdeling en vriendelijkheid tussen partners verbeteren.

Relatietherapie kan ook persoonlijke groei faciliteren door verbetering van zelfkennis. Het versterkt de band tussen partners, wat leidt tot meer verbondenheid.

Het is belangrijk te beseffen dat resultaten kunnen verschillen; relatietherapie kan relaties redden maar ook leiden tot echtscheiding als de problemen niet worden opgelost. Relatie redden kan soms een optie zijn.

Familieopstellingen als aanvulling op relatietherapie

Familieopstellingen bieden een nieuw perspectief op systeemdynamieken en persoonlijke ontwikkeling. Ze helpen bij het losmaken van emoties en kunnen leiden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden voor verandering, waardoor je inzicht te krijgen in jezelf en je relaties.

Tijdens een familieopstelling worden persoonlijke vragen en patronen binnen een systeem onderzocht. Onderzoek blijkt nuttig te zijn bij vastgelopen problemen of vragen.

Familieopstellingen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op relatietherapie, vooral als er sprake is van diepgewortelde problemen die moeilijk te doorbreken zijn.

Samenvatting

Relatietherapie biedt koppels de mogelijkheid om hun relatie te verbeteren door communicatie te versterken en conflicten op te lossen. Verschillende methoden zoals systemisch werken, cognitieve gedragstherapie en EFT kunnen helpen bij het oplossen van voorkomende relatieproblemen en het ontwikkelen van een gezonde relatie.

Of je nu kiest voor gezamenlijke sessies, individuele therapie of online hulp, er is altijd een manier om jullie relatie te versterken. Overweeg relatietherapie als een waardevolle stap naar een betere en gelukkiger relatie.

De ervaring van anderen
4.7/5

Veelgestelde vragen over Relatie therapie

Het doel van relatietherapie is het verminderen van conflicten en communicatieproblemen in relaties. Het ondersteunt koppels bij het bespreken van hun problemen, het verbeteren van wederzijds begrip en persoonlijke ontwikkeling.

Relatietherapie werkt door het toepassen van verschillende benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie en Emotionally Focused Therapy (EFT). Samen met de therapeut worden de relatiegeschiedenis en huidige problemen verkend, waarna er specifieke doelen worden gesteld om de relatie te verbeteren.

Relatietherapie is nodig wanneer je te maken hebt met ernstige relatieproblemen, communicatieproblemen of als je je thuisomgeving onveilig voelt. Het kan ook nuttig zijn bij stress door financiële of werkgerelateerde zaken en levensveranderingen zoals het krijgen van kinderen.

Een relatietherapeut helpt koppels met het verbeteren van communicatie, het oplossen van conflicten en het versterken van hun relatie door empathisch luisteren en gepersonaliseerde therapieplannen aan te bieden. Het doel is om de onderlinge verbinding en samenwerking te bevorderen.

Relatietherapie kan aanzienlijke verbeteringen in relaties brengen, zoals herstelde liefde, verhoogde intimiteit en betere communicatie tussen partners. Het bevordert ook persoonlijke groei en zelfkennis.

Give,
even if you only have a little.

Op zoek naar een relatietherapeut in Zwolle of Raalte?

Ik help jullie om beter naar elkaar te luisteren, te vertellen wat er echt in jullie omgaat en de dialoog met elkaar aan te gaan.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders