Somatiek: het ontdekken van de wijsheid van je eigen body > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Somatiek
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  Somatiek
   Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

   Het ontdekken van de wijsheid van je eigen body

   Zwolle en Raalte

   Ontdek de wijsheid van je eigen lichaam met somatiek. Wat betekent somatiek precies? Dat is een holistische benadering van lichaamsbewustzijn waarbij je leert om naar de signalen van je body te luisteren en erop te reageren. Door middel van gerichte therapie tools en mindfulnesstechnieken leer je om dieper in contact te komen en te begrijpen wat het nodig heeft.

   Ons body heeft een eigen taal en door deze taal te begrijpen kun je een dieper bewustzijn en evenwicht creëren. somatisch therapie helpt je om je body beter te begrijpen en te waarderen. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de wijsheid van je eigen lichaam met somatics en kom weer in balans.

   Somatische ademhaling oefeningen en technieken

   Bio-energetica, sensory awareness, ademtherapie

   Er zijn verschillende soorten die je kunt verkennen om de wijsheid van je lichaam te ontdekken. Een veelgebruikte techniek is de “sensory awareness” oefening, waarbij je je aandacht richt op de verschillende sensaties in je lichaam. Dit helpt je om meer bewust te worden van je body en de signalen die het je geeft. Een andere populaire somatics techniek is de “ademtherapie” oefening, waarbij je met ademtechnieken trauma’s herkennen en helen. Het is de bedoeling om de spanning in je lijf gewaar te worden en door een bepaalde ademhaling en je focus op die plekken te hebben, kan je de trauma herinneringen in je lichaam veranderingen bieden

   Zijn alle sessies hetzelfde?

   Niet alle sessies zijn hetzelfde. Elke casus en persoon is weer anders, dus ik kijk op dat moment wat ik ga inzetten. Hypnose en EMDR is ook een pachtige tool om in te zetten.

   Voordelen van somatische oefeningen

   Regelmatige beoefening van somatics kan een scala aan voordelen bieden. Allereerst kan het helpen bij het verminderen van pijn en andere negatieve sensaties in je lijf. Door bv ademwerk kom je meer in contact met je body. Daardoor kunnen we naar het onderbewuste en kijken wat de psychische onderliggende gebeurtenissen zijn. In de sessies gaan we het onderbewuste opruimen en helen. Dit kan resulteren in gedrag verandering, vertrouwen in jezelf en je somatische klacht verminderd of gaat zelfs weg. Nog een paar pluspunten van het oefenen is stress verminderen en bevorderen van ontspanning. Tot slot kan het je helpen om onze body beter te begrijpen en waarderen. Het stelt ons in staat om de unieke behoeften van ons body te herkennen en er naar te luisteren, waardoor we een diepere verbinding met onszelf kunnen ervaren.

   Somatische oefeningen integreren in je dagelijks leven

   Zwolle en Raalte

   Om optimaal te profiteren van somatisch vrij leven, is het belangrijk om het te integreren in je dagelijks leven. Dit betekent niet dat je uren per dag aan de oefening moet besteden, maar eerder dat je bewust bent van je body en er regelmatig aandacht aan besteedt. Dit kan zo simpel zijn als een paar minuten per dag ademhalingsoefening doet. Een korte ademhalingsoefening of je lichaam gewaar worden oefening doen tijdens een pauze of de andere opdrachten doet om oude patronen te doorbreken. Door kleine momenten van somatisch oefeningen in je dagelijks leven op te nemen, kun je de voordelen ervan maximaliseren en een diepere verbinding met je body ervaren. En niet onbelangrijk een transformatie te ervaren.

   Somatic experience voor verwerking van trauma

   Een andere toepassing van somatiek is somatic experience, een benadering die specifiek gericht is op het verwerken van trauma. Traumatische ervaringen kunnen zich in het body en mind vastzetten en leiden tot spanning, pijn en emotionele blokkades. Somatic experience helpt mensen in een veilige setting, om veilig en stapsgewijs contact te maken met hun body en de opgeslagen trauma-energie los te laten. Door middel van gerichte oefeningen en ondersteuning van een ervaren therapeut, kan somatic experience mensen helpen om trauma te verwerken en een dieper gevoel van welzijn te ervaren. Of innerlijke kracht te ervaren.

   Het begrijpen van de wijsheid van het lichaam

   Ons lichaam is een bron van wijsheid en informatie. Het heeft de mogelijkheid om ons te leiden en te begeleiden, als we maar bereid zijn om te luisteren. Somatics sessies helpt ons om deze wijsheid te ontsluiten en ons bewustzijn te vergroten.

   Een ander belangrijk aspect van somatics is het begrip van lichaamsintelligentie. Ons lichaam weet vaak instinctief wat het nodig heeft om gezond en in balans te blijven. Door onze aandacht naar binnen te richten en te luisteren naar de signalen van ons lichaam, kunnen we beter begrijpen wat het nodig heeft en hierop reageren. Dit proces van zelfbewustzijn en zelfzorg is essentieel voor het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn. Heb je dit ook nodig bel mijn praktijk of stuur me een mailtje naar Praktijk InterZijn. Klik hier.

   Bijvoorbeeld als je oedeem in je been hebt

   Zwolle en Raalte

   Langdurige stress kan leiden tot veranderingen in het hormonale systeem, wat op zijn beurt de bloeddruk kan verhogen en het functioneren van het cardiovasculaire systeem kan beïnvloeden. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de ontwikkeling van oedeem in de benen door verhoogde vochtophoping in het weefsel.

   Mensen die last hebben van angststoornissen kunnen een verhoogde spierspanning ervaren, wat de bloedcirculatie in de benen kan belemmeren en de ontwikkeling van oedeem kan bevorderen.

   Waar kan ik je mee helpen?

   Als je iets over mij wil weten? Klik hier.

   Nicolette van der Valk

   Psychodynamisch therapeut.

   Wat is psychodynamische therapie?
   Dat is therapie waar ik (als therapeut) kan putten uit heel veel therapievormen. Een aantal vormen zijn EMDR, hypntherapy-, systemische therapie en familieopstelling, regressietherapie, NLP, voeding en nog veel meer. Geen tas vol maar een koffer vol tools.
   Zo kan ik per persoon en per situatie een combinatie op maat maken die werkt.

   Het heeft mij altijd geboeid hoe mensen denken en wat hen beweegt. Mijn liefde voor psychologie en vitaliteit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen. Verandering in leefstijl en focus hebben mij geholpen mijn klachten te overwinnen, waarna het mijn missie is geworden om ook anderen te helpen.

   Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

   De ervaring van anderen

   Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

   Neem dan gerust contact met me op.
   Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

   Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

   Scroll naar top

   Afspraakplanner

   InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders