Systemische therapie/familieopstelling en Relatietherapie > InterZijn
Praktijk InterZijn blog

Voor extra inspiratie.

Systemische therapie/familieopstelling en relatie therapie

Terug naar de verbinding

Relatietherapie

en systemische therapie/familieopstelling

Systemische therapie en therapie voor familie opstelling is terugkijken in je familiesysteem. Je kan dan je familie opstellen. Door middel van attributen zet je ze in de ruimte neer.  Elk attribuut staat dan voor een ander familielid. De plek en de manier hoe je hem neer zet ten opzichte van jou zegt al heel veel. Ik vertel dan wat mij opvalt en vraag wat dit met jou doet en wat dat betekent. Alleen jij hebt diep van binnen de antwoorden. Je denkt dan vaak, waarom kom ik hier zelf niet op? Dat komt omdat ik aanspraak maak op je onderbewuste. Ik zorg ervoor dat je daar contact mee blijft maken. Voor de meeste mensen is het niet vanzelfsprekend om contact te maken met je onderbewuste. Hiermee oefenen we eerst. Dit doen we door bijvoorbeeld ademwerk of delenwerk. Hiermee haal ik de mensen uit het hoofd en in het gevoelsleven.

Het familiesysteem is niet het enige wat jou in het dagelijkse leven kan belemmeren. Ook het schoolsysteem, werksysteem, vriendensysteem of het collectieve systeem. Kijk maar naar de Corona tijd. Of je nu voor, tegen of neutraal bent, het doet iets met je van binnen. Bij voor en tegen heeft dit met angst te maken. Heel veel mensen hebben angst voor besmetting, doodsangst en/of angst op bestaansrecht ervaren

Direct een afspraak inplannen?

Voor betere communicatie, meer verbinding, elkaars belevingswereld begrijpen, kijken wat onder jullie probleem ligt.

Wat kan je met systemisch therapie en familie opstellingen bij relatietherapie?

Heel veel! Doordat je vanuit bijvoorbeeld je familiesysteem in een relatie terecht komt die je hopelijk zelf hebt uitgekozen, neem je je systeem mee in die relatie. Je wordt niet ineens een ander persoon. De eerste jaren ben je verliefd, dus dan nemen de hormonen het over. Alles is leuk aan elkaar, maar na een aantal jaren moet je ook met de minder goeie kanten om leren gaan van die persoon.

Familieopstelling Systemische therapie
Wat zijn de belemmerende/helpende factoren?
je hebt een burn out

Een voorbeeld dat je je familiesysteem in de relatie meeneemt:

Stel je voor dat je een narcistische vader gehad hebt. Door deze vader moest je goed opletten om te zien in wat voor bui hij zit. Als hij een slechte bui had pijnigde hij jou emotioneel en lichamelijk. Jouw schil is dat je goed aan iemand kan zien hoe iemand zich voelt. Je overlevingsmechanisme kan zijn dat je op zo’n moment weg vlucht. Weg vluchten kan in de vorm zijn dat je in je zelf keert, uit je lichaam gaat of letterlijk naar buiten. Als je ouder wordt verfijn je dit overlevingsmechanisme, want hij werkt. Je krijgt een partner en af en toe wordt je partner boos omdat je de vaatwasser niet leeg ruimt. Op dat moment zie je dezelfde boze houding en ogen als jouw vader. Je overlevingsmechanisme komt dan weer om de hoe kijken. Op dat moment kan je partner geen gesprek meer met je voeren, want je bent er niet. Dit kan een groot probleem worden omdat je uit contact gaat.

Oplossing is om eerst te zorgen dat je je overlevingsmechanisme niet meer nodig hebt. Daarvoor kan je heel goed systemische therapie inzetten of hypnose. Als je partner dan boos wordt is het niet meer nodig om uit contact te komen.

Wil je graag met mij praten over je gevoelens?

Neem dan gerust contact met me op.
Mogelijk kan ik je verder op weg helpen, zodat jij weer fijn in je vel komt te zitten.

Veel liefs en succes in deze toch wel gekke tijd.

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders